Obiady/ Wegetariańskie

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą | Przepis | Imbirowy garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Oj, dawno mnie tu nie było… Ale wracam Kochani i mam dla Was coś super pysznego!

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to propozycja na wyjątkowy obiad wegetariański. Moja rodzina uwielbia włoską kuchnię, a to danie zdecydowanie wpisuje się do klimatu południa i należy do naszych ulubionych.

Połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe, więc nie pomijajcie przypraw. Są ważne w procesie trawienia, nie bójcie się ich używać.

W przepisie zastosowałam mrożony i rozdrobniony szpinak, co ułatwia późniejsze faszerowanie makaronu. Nie wiem jaki macie sposób na szybkie wypełnianie rurek makaronowych… Ja odkryłam, że rękaw cukierniczy świetnie się do tego zadania nadaje. Można go teraz kupić za niewielkie pieniądze :).

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą | Przepis | Imbirowy garnek

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą | Przepis | Imbirowy garnek

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą | Przepis | Imbirowy garnek

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Drukuj przepis
ok. 1,15 godz. 4-6 porcji, forma 20 x 30 cm

Składniki

  • 14 rurek cannelloni
  • kawałek sera cheddar (może być też mozzarella)
  • listki świeżej bazylii lub tymianku/ natki pietruszki

  • Nadzienie szpinakowe:
  • 450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego (u mnie z Lidla)
  • 250 g sera ricotta
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • biały i czarny pieprz
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej

  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki dobrych krojonych pomidorów
  • 2 cebule pokrojone w dużą kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie

1

Rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę, posolić, zamieszać i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 13 minut.

2

W tym czasie wrzucić do drugiego rondla szpinak i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia.

3

Przygotować naczynie żaroodporne, makaron i rękaw cukierniczy.

4

Do rondla z cebulą dodać pokrojone pomidory, kurkumę, tymianek i mielony kminek. Zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić przez 10 min. Odstawić.

5

Do rondla ze szpinakiem włożyć ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zetrzeć gałkę muszkatołową, pieprz, sól i dobrze całość wymieszać. Ściągnąć z gazu.

6

Sos pomidorowy zblendować i niewielką jego część przełożyć do formy, tak żeby przykryć dno.

7

Nastawić piekarnik na 180 stopni (góra/dół).

8

Wypełnić rurki szpinakiem za pomocą rękawa cukierniczego i układać w naczyniu żaroodpornym.

9

Polać makaron sosem pomidorowym i szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową.

10

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wyłączyć piekarnik.

11

Zetrzeć cheddar lub pokroić na plastry mozzarellę i rozłożyć na upieczonym cannelloni. Ponownie wstawić do jeszcze gorącego piekarnika na ok. 10 minut.

12

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...