Desery

Ciastka owsiane bez cukru

Ciastka owsiane przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Zawsze uwielbiałam sklepowe ciastka owsiane, niby takie zdrowe, a jak spojrzysz na skład, to włos się jeży na głowie. Nie wspomnę już o ilości cukru jaką zawierają.

Zainspirowana kolejnym przepisem Anny Ciesielskiej, tym razem na makaroniki (ciastka owsiane) z „Filozofii smaku” postanowiłam zrobić własną wersję.

Efekt pracy miło nas zaskoczył, ciastka wyszły przepyszne. Nie zawierają żadnej mąki oprócz samych zmielonych płatków owsianych, żadnych spulchniaczy, tylko zdrowe substancje słodzące, skórkę z pomarańczy i mnóstwo zdrowych bakalii. Można dodatkowo polać je płynną czekoladą (najlepiej z min. 70% kakao), ale nie jest to konieczne, bo same ciastka smakują wyśmienicie.

Ciastka owsiane - szybkie i proste!

Drukuj przepis
ok. 45 min. 2 blachy mniejszych lub większych ciastek

Składniki

  • 500 g płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 150 g ksylitolu (lub cukru brązowego)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól morska (szczypta)
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie

1

Schrup płatki na patelni i zmiksuj w blenderze, a piekarnik nastaw na 180°C.

2

Żółtka, masło i ksylitol utrzyj na puch.

3

Dodaj imbir i zmielone płatki.

4

Dodaj sól.

5

Dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę i żurawinę.

6

Dodaj kakao i pestki dyni.

7

Dodaj sezam.

8

Ubij z białek pianę i wszystko delikatnie wymieszaj.

9

Nakładaj łyżką kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10

Pieczemy na środkowej półce (góra/dół) przez 15-20 min.



Może Cię zainteresuje...