Obiady/ Ryba/ Wegetariańskie

Conchiglioni nadziewane łososiem w sosie pomidorowo-kokosowym

Przepis na conchiglioni nadziewane łososiem | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Rybka niejedno ma imię, to pewne. Nawet była jedna zwana Wandą 😉, pamiętacie? Świetna komedia, ale ja nie o tym oczywiście.

Wigilia Bożego Narodzenia zawsze nam się kojarzy z rybą i najlepiej z polskim smażonym karpiem. Ja mam dla Was jednak inną propozycję: conchiglioni nadziewane łososiem – pomysł dość odważny, ale co zrobić, że ja tak zawsze „pod prąd”… Moja babunia świętej pamięci powiedziałaby pewnie „ładne kwiatki” i trudno byłoby się z nią nie zgodzić 😉.

Wymyśliłam sobie „gwiazdę betlejemską” na talerzu, ułożoną z włoskich muszli conchiglioni. Makaron wypełniłam duszonym łososiem w lekkim sosie pomidorowo-kokosowym ze szczyptą kurkumy i tymianku. Całość lekko posypana parmezanem smakuje wybornie ☺️. Spróbujcie, ale nie objadajcie się, bo ryby mają naturę wychładzającą 🐟🐟🐟.

Conchiglioni nadziewane łososiem
w sosie pomidorowo-kokosowym

Drukuj przepis
ok. 45 min. 4-8 porcji

Składniki

  • 400 g fileta z łososia
  • 250 g makaronu conchiglioni (ok. 40 muszli)
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól morska
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • parmezan lub inny ser długodojrzewający do posypania

  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Ugotować makaron w osolonej wodzie.

2

Łososia obrać ze skóry, umyć, wysuszyć, pokroić na małe kawałki, posolić i odstawić.

3

Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć ok. 2 min, dodać sól, zamieszać, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem ok. 7 min. Dodać pomidory, przykryć i gotować kolejne 5 min. Całość zmiksować, przykryć i odstawić.

4

Podsmażyć łososia na klarowanym maśle, dodać połowę sosu pomidorowego, tymianek, kurkumę, zamieszać, dodać mleko kokosowe, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dosmakować białym pieprzem i chwilę jeszcze pogotować.

5

Napełnić muszle łososiem.

6

Drugą połowę sosu rozgrzać na dużej patelni, poukładać na niej conchiglioni i posypać startym parmezanem. Przykryć i podgrzewać ok. 3 min.

7

Podawać makaron w kształcie gwiazdy i domalować "listki" sosem pomidorowym ☺️.

8

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...