Desery

Czekoladki z masłem orzechowym

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Wiem, wiem, postanowienia noworoczne (!!!), a tu takie szaleństwo – czekoladki z masłem orzechowym!
Nie jest tak źle Kochani, bo cukru w tych czekoladkach jest naprawdę niewiele, jeśli użyjecie dobrej jakości czekolady z wysoką zawartością kakao. Pierwszy raz kiedy je zobaczyłam na blogu EatLoveEat, po prostu oszalałam! Wszystkie moje zmysły krzyczały: CHCĘ! Tym bardziej, że ja wprost uwielbiam połączenie czekolady z masłem orzechowym.

Są mega proste w przygotowaniu, można je pięknie udekorować solą morską lub różową himalajską, płatkami suszonej chili czy orzechem po prostu. W każdej wersji są niezwykłe 😍.

Przepis na czekoladki z masłem orzechowym | Imbirowy Garnek

Czekoladki z masłem orzechowym

Drukuj przepis
ok. 30 min. 12 sztuk

Składniki

  • 300 g czekolady (ja użyłam 2 czekolady z 70% kakao i 1 z 50%)
  • 200 g orzechów pekanów (kilka odłóż do dekoracji)
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól morska lub himalajska
  • płatki suszonej chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Zmiksować w blenderze orzechy na płynną masę, dodać miód, imbir oraz 1/4 łyżeczki soli.

2

Dobrze wymieszać.

3

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

4

Wyłożyć formę na muffiny silikonowymi foremkami i wlać do każdej po 2 łyżeczki płynnej czekolady. Wstawić do lodówki na 5-10 minut.

5

Wyciągnąć z lodówki, nałożyć do każdej foremki po pełnej łyżeczce masła orzechowego i przykryć płynną czekoladą.

6

Posypać solą, chili lub przystroić pokrojonym orzechem.

7

Pozostawić do całkowitego zastygnięcia lub wstawić do lodówki.

8

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

Do zrobienia czekoladek potrzebujesz formy na muffiny i silikonowe lub papierowe foremki.



Może Cię zainteresuje...

  • Magdalena Poniewierska

    Wow! Wyglądają cudownie! Zapisane do przetestowania 😉