Desery/ W spiżarni

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kochani, już za tydzień Święta! Czy Wy też nie możecie się doczekać??? Po nocach mi się śnią makowce i kluski z makiem ☺️. Najwyższy czas zaplanować zakupy i przygotować masę makową, taką prawdziwą, z mnóstwem bakalii, cudownych aromatów i naturalnego „słodzidła” w postaci miodu. Jak nic przyda nam się do świątecznych słodkości. Jest czasochłonna, fakt, ale żadna sklepowa masa makowa jej nie zastąpi! A jutro przyrządzimy coś mega pysznego z jej udziałem 😍, może tartę makową?

Domowa masa makowa

Drukuj przepis
2 godz. ok. 1,8 kg (będzie mniej, jeśli będziecie podjadać 😚)

Składniki

  • 400 g mielonego maku (2 x 200 g)
  • 100 g rodzynek
  • 80 g daktyli suszonych
  • 1/2 szkl. płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1 średniej pomarańczy
  • 100 g suszonych śliwek pokrojonych na małe kawałki
  • 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

Przygotowanie

1

Zalać wrzątkiem mak, tak 1 cm ponad poziom maku i odstawić do wystygnięcia.

2

Daktyle namoczyć w szklance wody i odstawić na 1 godz.

3

Odsączyć mak z nadmiaru wody i dodać rodzynki.

4

Daktyle wyciągnąć z wody, drobno pokroić i dodać do maku, a w wodzie po daktylach ugotować kaszę jaglaną (ok. 3 płaskich łyżek pod przykryciem przez 12 min. na małym gazie).

5

Dodać pozostałe składniki razem z ugotowaną kaszą i całość dokładnie wymieszać.

6

Przechowywać w lodówce do 5 dni albo zamrozić.

7

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...