Desery/ Wegetariańskie

Galette z truskawkami i borówkami

Galette z truskawkami i borówkami | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Miałam w planach zupełnie inny post na dzisiejszy dzień, ale okazja jest wyjątkowa.

5 lipca 20 lat temu zmarła bardzo bliska mi osoba, ale postanowiłam, że będzie to radosny dzień. Upiekłam galette z truskawkami i borówkami, świętujemy! Wspominamy wszystkie radosne chwile spędzone razem :).

Od strony praktycznej, to bardzo proste ciasto. Nie ukrywam, że posiadanie dużego blendera niewątpliwie pomaga. Ciasto zagniata się błyskawicznie. Z tej porcji ciasta możecie przygotować 3 mniejsze sztuki.

Galette z truskawkami i borówkami

Drukuj przepis
70 min. 8 porcji

Składniki

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 łyżka cukru brązowego utartego
  • 2 łyżki cukru brązowego waniliowego (do posypania)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki
  • borówki świeże lub mrożone (niedużo)

Przygotowanie

1

W dużym blenderze wymieszać mąki.

2

Dodać cukier, masło, imbir, sól i zmiksować do momentu utworzenia się dużych grudek.

3

Dodać wodę i wymieszać w blenderze do powstania dużej kuli ciasta.

4

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

5

Rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia.

6

Pośrodku ciasta poukładać owoce, posypać cukrem waniliowym i zawinąć brzegi na owoce.

7

Wstawić do piekarnika na 40-45 min.

8

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...