Na śniadanie/ Napoje

Gotowana kawa z przyprawami

Gotowana kawa z przyprawami | Imbirowy Garnek

Jeśli myślicie, że kawa na czczo nie jest dla Was, to ten przepis miło Was zaskoczy. Cudowna, aromatyczna, rozgrzewająca, przyspieszająca przemianę materii i co najważniejsze jest łagodna dla żołądka.

Ja zazwyczaj piję ją 3 razy dziennie: przed śniadaniem, w południe i ok. godz. 16.00.

Jaka kawa będzie najlepsza?

Wybór pozostawiam Wam. Sama piję różne rodzaje, ale ostatnio rozsmakowałam się w Wosebie brazylijskiej :).

Gotowana kawa z przyprawami

Drukuj przepis
15 min. 2 kubki lub 2 większe filiżanki

Składniki

  • 2 kopiate łyżeczki kawy mielonej (najlepsza zmielona na świeżo)
  • szczypta cynamonu (taki czubek łyżeczki)
  • szczypta mielonego kardamonu lub 2 ziarna (lekko rozgniecione)
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • miód

Przygotowanie

1

Zagotować 0,5 l wody w garnku i ściszyć gaz do minimum.

2

Dodać kawę (+ ewent. kakao) i gotować przez 1 min.

3

Dodać cynamon i gotować przez 1 min.

4

Dodać kardamon, imbir, szybko rozmieszać trzepaczką i gotować przez 3 min.

5

Odczekać chwilę i przelać do kubków.

6

Posłodzić miodem, ale bez przesady ;), 2 płaskie łyżeczki max. na kubek.

Dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi kawę mocha, można dosypać 1 łyżeczkę kakao.

Może Cię zainteresuje...