Ach ta granola! Cudownie chrupiąca, subtelnie pieszcząca wszystkimi smakami… Jest wspaniałym dodatkiem do roślinnego mleka, porannej owsianki, deserów, a nawet solo smakuje wybornie… I do tego wszystkiego jest po prostu zdrowa za sprawą płatków owsianych i orkiszowych, pysznych orzechów, pestek dyni i słonecznika, suszonej żurawiny i soczystego granatu.
Zawiera same zdrowe “cukry” w postaci miodu, jest okraszona cynamonem, imbirem i otulona mega zdrowym olejem kokosowym ☺️. Raz zrobiona wystarcza na dłużej, można ją zabrać do pracy i w podróż, a gdy macie niespodziewanych gości jest wdzięcznym składnikiem do szybkich deserów. Ostatnio zrobiłam krem gruszkowo-jaglany i w połączeniu z granolą wyszedł po prostu bosko! Przepis na ten deser znajdziecie tutaj ☺️.
Granola z granatem
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 2 łyżki migdałów bez skórki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki orzechów laskowych bez skórki
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 mały granat lub 1/2 dużego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 130 stopni i drobno pokroić orzechy.
Rozpuścić olej na dobrze rozgrzanej patelni i podprażyć płatki, orzechy, pestki i żurawinę, cały czas mieszając.
Dodać miód lub syrop klonowy, zamieszać.
Wycisnąć sok z granatu i wyciągnąć pestki (najlepiej w misce z wodą). Dodać do reszty.
Przyprawić cynamonem, imbirem i solą, jeszcze przez chwilę smażyć.
Całą zawartość przełożyć na blachę przykrytą papierem i piec przez kolejne 30 min., co 10 min. mieszając.
Wystudzić i wsypać do dużego słoika ☺️.
Smacznego! ❤️