Desery/ Na śniadanie

Krem gruszkowo-jaglany

Krem gruszkowo-jaglany |Deser | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Mam ochotę na budyń… takie słodkie wspomnienie z dzieciństwa 🍭☺️. Tylko jak zrobić, żeby był pyszny i zdrowy? Jak mówią, potrzeba matką wynalazków! Natura tak pięknie nas obdarowała, że grzechem by było nie skorzystać z jej dobrodziejstwa 😊❤️. Wymyśliłam sobie, że zrobię krem gruszkowo-jaglany.

Wykorzystałam tylko kilka składników: mleko ryżowe, soczystą gruszkę i kaszę jaglaną. Powstał cudownie aksamitny budyń, a posypany granolą to już prawdziwie wykwintny deser 😉. Cała rodzina zachwycona, a ja po prostu jestem szczęśliwa ☺️❤️.

Dużą zaletą tego smacznego kremu jest kasza jaglana, która jest bezglutenowa i lekkostrawna. Cudownie wzmacnia nasz organizm dzięki temu, że jest zasadowa i tym samym odkwaszająca. Usuwa nadmiar śluzu powstałego wskutek złej diety i jedzenia zbyt późno. Dzięki działaniu osuszającemu jest zalecana przy walce z wirusami, drożdżycą i chorobami nowotworowymi. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza ☺️.

Krem gruszkowo-jaglany

Drukuj przepis
15 min. 2 porcje

Składniki

  • 1 szklanka mleka ryżowego lub owsianego
  • 1 średnia dojrzała gruszka (najlepiej konferencja)
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

1

Podgrzać mleko w rondelku.

2

Obraną i pokrojoną gruszkę dodać do mleka i pogotować przez ok. 3 min.

3

Dodać ugotowaną kaszę jaglaną.

4

Wsypać imbir i zamieszać.

5

Dosmakować szczyptą soli i jeszcze chwilę gotować.

6

Całość zmiksować na gładki krem i przelać do miseczek.

7

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...