Desery

Kruche rogaliki bez cukru

Kruche rogaliki przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nie wiem jak Wy Kochani, ale ja już myślę o Świętach, o prezentach i o tym co upiekę oczywiście, bo nie wyobrażam sobie Świąt bez słodkości ☺️ . Jest jeszcze sporo czasu żeby przetestować i wybrać najlepsze przepisy, i najzdrowsze zarazem.

Moja pierwsza propozycja dla Was to kruche rogaliki bez cukru i z niewielką ilością mąki pszennej. Przepis składa się z niewielu składników, jest bardzo prosty i zadowoli największych smakoszy (tak myślę… 😎 ). Takie kruche rogaliki ładnie zapakowane mogą być nawet całkiem fajnym prezentem pod choinkę 🎄 . Ja przynajmniej takie od serca lubię najbardziej ☺️ ❤️.

Kruche rogaliki bez cukru

Drukuj przepis
1 godz. 48 sztuk (2 blachy)

Składniki

  • 1/2 szklanki (tradycyjnej) mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 250 g zimnego masła (pokroić w kostkę)
  • płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g serka homo naturalnego (ja kupuję w lewiatanie)
  • dowolna konfitura, byle gęsta (u mnie były powidła z odrobiną róży)

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki (bez konfitury 😉) wymieszać w dużym blenderze.

2

Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść jeszcze przez chwilę.

3

Z ciasta zrobić wałek, zawinąć w folię spożywczą i wkłożyć na 1/2 godz. do lodówki.

4

Podzielić na 6 równych części i każdą cienko rozwałkować na okrągło.

5

Pokroić jak pizzę na 8 równych kawałków, nałożyć po pół łyżeczki konfitury i zawinąć.

6

Włożyć do piekarnika (180°C, góra/dół) na 30 min.

7

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...