Obiady/ Wegetariańskie

Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim

Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jest tak gorąco, że naprawdę nie mam ochoty na długie gotowanie. Oprócz zupy, która raczej w moim domu jest na co dzień, zrobiłam coś na szybko. A skoro piątek i kurki w lodówce, to wymyśliłam sobie danie z ich udziałem. Sezon na kurki niedługo się kończy, przynajmniej w sklepach ;), więc spieszcie się Kochani!

Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim, to właściwie taka przystawka, ale z drugiej strony kto by chciał dużo jeść przy takich upałach? Jeśli natomiast nie macie ciasta francuskiego, zróbcie po prostu z makaronem. Też będzie super!

Pamiętajcie o tym, że grzyby są ciężkostrawne, więc dzieciom w szczególności ich nie podajemy.

Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim | Przepis | Imbirowy Garnek

Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim

Drukuj przepis
ok. 30-40 min. 6-8 sztuk (1 arkusz ciasta)

Składniki

  • 200 g świeżych kurek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1/3 kubeczka śmietany 30%
  • łyżka masła klarowanego (lub 1/2 łyżki zwykłego + 1/2 łyżki oleju rzepakowego)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz
  • szczypta tymianku (u mnie suszonego)
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • nieduży kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę

Przygotowanie

1

Umyć kurki i pokroić na mniejsze kawałki.

2

Umyć pod bieżącą wodą szpinak i zostawić na durszlaku.

3

Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem. Posolić i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

4

Dodać grzyby i podsmażać przez kolejne 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.

5

W tym czasie włączyć piekarnik na 200 stopni.

6

Dodać szpinak do kurek, zamieszać, posypać tymiankiem i wlać śmietanę.

7

Posypać pieprzem i całość zagotować. Przykryć i odstawić.

8

Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów (podobnie jak na zdjęciach).

9

Poukładać ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

10

Wyciągnąć z piekarnika blachę z “poduszeczkami” (tak nam urosną), naciąć w środku każdej okienko tak, żeby górna warstwa wpadła do środka i uzupełnić każdy otwór sosem kurkowo-szpinakowym.

11

Posypać pokrojoną papryką i wstawić do piekarnika na kolejne 8 minut.

12

Podawać od razu.

13

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...

  • Elale Elale

    Widzę, że nie próżnujsz w upały 🙂 Mam prośbę o przepis opatrzony zdjęciami na spaghetti aglio olio e peperonico! Plissss 🙂

  • Si, Signora 😎❤️