Obiady/ Wegetariańskie

Kuskus z pieczonymi warzywami

Kuskus z pieczonymi warzywami | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Mam dla Was dzisiaj propozycję na lekki i bardzo słoneczny obiad. Dlaczego słoneczny? Bo kojarzy mi się z latem i piękną pogodą.

Kuskus z pieczonymi warzywami to wyjątkowe połączenie kolorów i smaków. Na mnie takie zestawienie działa wręcz terapeutycznie. Wiecie, że istnieje na świecie metoda leczenia kolorami? Barwy są jak wibrująca energia, która oddziaływuje na nasz organizm. Kolor żółty jest radosny i pełen ciepła, mnie wręcz rozśmiesza. Kolor czerwony pobudza do działania, ożywia, wzmacnia oraz rozgrzewa i rozpala zmysły. Kolor zielony jest odświeżający i relaksujący.

Kolory w zestawieniu ze smakiem pieczonych warzyw, cudownym aromatem przypraw i odświeżającym miętowym dressingiem działają jak balsam na moją duszę…

Kuskus z pieczonymi warzywami | Skladniki | Imbirowy Garnek

Kuskus z pieczonymi warzywami

Drukuj przepis
ok. 40 min. 3-4 porcje

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 małych ząbków czosnku (w łupinkach)
  • oliwa z oliwek
  • 150 g kaszki kuskus
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 80 g serka naturalnego Apetina
  • 3 łyżki mleka (u mnie owsianego)
  • szczypta chili
  • kilka gałązek mięty
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Kuskus z pieczonymi warzywami | Imbirowy Garnek

Przygotowanie

1

Nastawić piekarnik na 220 stopni.

2

Umyć papryki i cukinię, oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę (ok. 2 cm). Wrzucić do brytfanki, w której będziemy piec warzywa.

3

Obraną cebulę pokroić w ćwiartki i wrzucić do warzyw razem z ząbkami czosnku.

4

Skropić warzywa oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min.

5

Zagotować wodę w czajniku.

6

Wsypać kuskus do miski lub garnka, przyprawić kminkiem, imbirem i solą.

7

Wymieszać i zalać wrzątkiem 1 cm ponad stan kaszki, skropić oliwą i przykryć.

8

Do osobnej miseczki przełożyć serek kremowy, dodać mleko, chili, małą szczyptę soli, skórkę z cytryny i sok, posiekaną miętę. Wymieszać i odstawić.

9

Wyciągnąć warzywa z pieca, połączyć z kaszką kuskus i polać kremowym dressingiem.

10

Smacznego! ❤️

Codziennie baw się smakiem!



Może Cię zainteresuje...

  • Ja uwielbiam, warzywa pieczone są rewelacyjne :), a dressing lekko cytrynowy i bardzo delikatny.

  • Elale Elale

    Wrzucaj na FB i zaczynamy klikanie 🙂 Of course trzymam kciuki !