Desery

Lody chałwowe

Lody chałwowe | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

W zasadzie nie wiem, czy ten przepis potrzebuje jakichkolwiek słów wstępu. Lody chałwowe, czy to nie brzmi jak marzenie??? Kiedy 1-szy raz zobaczyłam ten przepis w książce “Łowcy smaków”, wiedziałam, że nic mnie nie powstrzyma przed ich zrobieniem. Tradycyjne lody zawierają dużą ilość śmietany. Tutaj mamy doskonałe połączenie mleka kokosowego i tahini. A tahini to po prostu masło (pasta) uzyskane z uprażonych na patelni ziaren sezamu.

A skoro mowa o sezamie, to przyjrzyjmy mu się bliżej.

Sezam jest znakomitym źródłem wapnia, którego ma więcej niż mleko. Zawiera również magnez, potas, fosfor, żelazo, sód i cynk. Ziarna sezamu są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli – substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Badania przeprowadzone na ludzkich komórkach białaczki limfatycznej wykazały, że stosowanie wyciągu z sezamu, sezamoliny, hamuje rozwój tych komórek, wywołując ich śmierć komórkową.

Z kolei inne badanie, przeprowadzone na złośliwych melanocytach pochodzenia ludzkiego wykazało, że olej sezamowy hamuje selektywnie rozwój groźnego raka skóry – czerniaka.

Odkryto również, że ziarna sezamu to bogate źródło lignanów, które mogą hamować rozwój nowotworów wywołanych nieprawidłowym poziomem hormonów w organizmie, zwłaszcza raka piersi i prostaty.

Żródło: www.poradnikzdrowie.pl

Lody chałwowe

Drukuj przepis
ok. 30 min. + chłodzenie (min. 5-7 godz.) ok. 1 litr

Składniki

  • 150 g sezamu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sou z cytryny
  • pokruszone orzechy (np. nerkowca) do posypania

Przygotowanie

1

TAHINI

2

Na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) uprażyć sezam do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu.

3

Wystudzić i zblendować na gładko z dodatkiem oleju.

4

LODY

5

W rondlu połączyć mleko kokosowe, pastę tahini, miód, cukier, wanilię, rum, imbir i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez kolejne 3 minuty.

6

Wystudzić, wlać do pojemnika na lody i wstawić bez przykrycia do lodówki na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

7

Lody w zamkniętym pojemniku wstawić do zamrażarki na min. 5 godzin, co godzinę mieszając.

8

Przed podaniem wyciągnąć na min. 30 min.

9

Każdą porcję posypać wcześniej uprażonymi i pokruszonymi orzechami.

10

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...