Tytuł może nie brzmi jakoś super zachęcająco, ale wierzcie mi, nic bardziej mylnego. Ten bardzo prosty przepis na makaron penne w sosie pomidorowym z białą kiełbasą powali Was na kolana. No dobra, może trochę przesadziłam, ale z pewnością smak Was bardzo miło zaskoczy.
Trzeba jednak pamiętać o dwóch najważniejszych rzeczach: dobra jakościowo kiełbasa i domowy sos pomidorowy to podstawa naszego kulinarnego sukcesu. Bez tego nie gwarantuję dobrego smaku 🙂
Makaron penne w sosie pomidorowym z białą kiełbasą
Składniki
- 3 białe kiełbaski dobrej jakości (ok. 250 g)
- cebula dymka
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojonego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 250 g makaronu penne (pszennego lub innego bezglutenowego)
- 300 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- ciut dobrego sera do posypania (parmezan, grana padano lub inny długo dojrzewający)
Przygotowanie
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z makaronu.
W tym czasie wrzucić do dużego blendera marchewkę i zmiksować.
Przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać imbir i lekko podsmażyć.
Do blendera wrzucić kolejno cebulę, chili, grubo pokrojone kiełbaski i zmiksować.
Przełożyć na patelnię i dobrze całość rozprowadzić. Smażyć przez kilka minut, posolić do smaku.
Dodać seler, ocet balsamiczny, wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy i wymieszać.
Dodać kurkumę, majeranek, kminek i wymieszać.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać suszonym oregano i jeszcze chwilę podsmażyć.
Jeśli sos jest za gęsty dodać gorącą wodę z makaronu.
Makaron przełożyć do sosu, wymieszać i przekładać od razu na talerze.
Posypać listkami świeżej bazylii i startym serem.
Smacznego! ❤️