Mięso/ Obiady

Meat pie z mięsem mielonym i warzywami

Meat pie z mięsem mielonym i warzywami | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Meat pie to klasyka kuchni angielskiej w najlepszym wydaniu. Takie ciacho w wersji wytrawnej :). Wyobraźcie sobie delikatny gulasz, ale konkretny w smaku z kruchym słonym ciastem. Meat pie z mięsem mielonym i warzywami to moja propozycja na świąteczny wielkanocny obiad. W towarzystwie filiżanki gorącego barszczu będzie smakować wyjątkowo.

Przepis na Meat Pie z mięsem mielonym i warzywami | Imbirowy Garnek

Meat pie z mięsem mielonym i warzywami

Drukuj przepis
1,5 godz. tortownica 24 cm

Składniki

  • Nadzienie:
  • 70 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
  • 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 3 łyżki zielonego groszku (u mnie mrożonego)
  • 1/2 pora (biała część pokrojona w ćwierć talarki)
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
  • 1 mały kieliszek białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • mała szczypta chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta tymianku
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • olej rzepakowy

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki gryczanej (plus ciut do podsypania)
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta białego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • 100 ml zimnej wody
  • szczypta kaszki kukurydzianej (lub bułki tartej)
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

1

W dużym rondlu podsmażyć na 2 łyżkach oleju pokrojoną cebulę, pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Dodać marchewkę i zamieszać.

2

Dodać mięso i dobrze rozdrobnić, wsypać kminek, zamieszać.

3

Dodać pora, imbir, chili, startą gałkę muszkatołową, zamieszać.

4

Dodać fasolę i sól.

5

Wsypać natkę i wlać wino, zamieszać.

6

Dodać kurkumę, majeranek, tymianek.

7

Dodać groszek i wlać wodę wymieszaną z mąką. Zamieszać.

8

Dosmakować pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba.

9

Odstawić do wystudzenia.

10

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

11

Wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

12

W dużym blenderze wymieszać wszystkie składniki na ciasto.

13

Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.

14

Rozdzielić na 2 części (jedną większą) i rozwałkować.

15

Wyłożyć spód i ścianki tortownicy większym plackiem, tak do wysokości 3,5 cm.

16

Oprószyć kaszką i wypełnić wystudzonym mięsem.

17

Przykryć szczelnie drugim plackiem.

18

Posmarować roztrzepanym jajkiem.

19

Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec przez 40-45 min.

20

Wystudzić i pozostawić do całkowitego uformowania się (conajmniej przez 4 godz.).

21

Podawać na ciepło najlepiej następnego dnia, z filiżanką gorącego barszczu lub rosołu.

22

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...