Desery

Muffiny piernikowo-czekoladowe z konfiturą śliwkową

Muffiny piernikowo-czekoladowe | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jakiś czas temu zapytałam moją bliską znajomą o to, jakie przepisy najchętniej chciałaby znaleźć na moim blogu. Madzia jak na łasuszka przystało odpowiedziała – „Oczywiście, że słodkie!” No więc dobrze, będzie na słodko :). Muffiny piernikowo-czekoladowe z konfiturą śliwkową na 1-szy dzień wiosny! Niech będzie radosny dla Was wszystkich :).

Muffiny są miękkie i wilgotne w środku. Nie są za słodkie z racji tego, że ograniczamy cukier. W przepisie oprócz miodu jest go naprawdę niewiele. Jeśli nie macie problemu z glutenem możecie użyć mąki pszennej tortowej albo spróbować czegoś nowego. Do czego Was gorąco zachęcam :).

A przepis dedykuję mojej siostrze. She knows why (buziak).

Przepis na muffiny piernikowo-czekoladowe | mbirowy Garnek

Muffiny piernikowo-czekoladowe z konfiturą śliwkową

Drukuj przepis
ok. 1 godz. 12 sztuk lub forma keksówka

Składniki

  • 1 pełna szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 8 łyżek dobrych powideł (2 do ciasta i 6 jako nadzienie)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 450
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 paski gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 3 łyżki mleka owsianego

Przygotowanie

1

Do miski wlać kefir lub zsiadłe mleko, wsypać sodę i wymieszać trzepaczką.

2

Dodać łyżkę kakao i wymieszać.

3

Dodać 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki miodu, 2 łyżki powideł śliwkowych i wymieszać.

4

Dodać przyprawę do piernika, imbir i wymieszać.

5

Dodać sól (u mnie 3 młynki).

6

Wsypać przesianą mąkę orkiszową i gryczaną.

7

Dodać cukier i całość wymieszać do połączenia się składników.

8

Nastawić piekarnik na 180 stopni i wyłożyć formę papilotkami.

9

Wkładać po łyżce ciasta do każdej papierowej foremki.

10

Włożyć po 1/2 łyżeczki powideł do środka i przykryć resztą ciasta.

11

Piec na 2-iej od dołu półce przez 20-25 minut.

12

Wystudzić na kratce, a w tym czasie przygotować czekoladę do dekoracji.

13

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i wymieszać. Możesz dodać mleka jeśli uznasz, że czekolada jest za gęsta. Odstawić na 5 minut.

14

Polać wystudzone mufiny płynną czekoladą.

15

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...