Przyleciała do mnie z pozdrowieniami z Bostonu mąka kokosowa ;). Odleżała swoje wśród innych mąk, których mam naprawdę sporo. Pomysł na jej wykorzystanie (częściowe oczywiście) przyszedł wraz z kubełkiem świeżych malin, które są teraz do kupienia wszędzie, więc postanowiłam przygotować…
Naleśniki amerykańskie w zdrowszej odsłonie 🙂
Z większej części malin zrobiłam mus malinowy z miodem i przyprawami, który idealnie pasuje do tych placuszków. Połączyłam dwie mąki, orkiszową i kokosową, tą drugą ze względu na jej gęstość i grudkowatość. Migdałowa mąka (zmielone migdały) byłaby równie dobra do tego przepisu.
Wyszły przepyszne, ale nie objadajcie się nimi proszę! Wszelkie deserki, nawet te najzdrowsze, jemy tylko na specjalne okazje.
Naleśniki amerykańskie, bez cukru!
Składniki
- CIASTO:
- 1/2 szklanki (tradycyjnej) mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki (kopiate) mąki kokosowej lub migdałowej
- 2 jaja
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego złocistego
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 szklanka wody (może ciut więcej) - ma być gęste
- POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- olej do smażenia
- konfitura malinowa (najlepiej domowa i bez cukru)
- świeże owoce (maliny, jagody, jeżyny)
- serek ricotta (opcjonalnie)
- płynny miód / syrop klonowy
Przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki w misce trzepaczką i odstawić na 1 godzinę.
Olej rozgrzać na patelni.
Nakładać porcje łyżką i zmniejszyć gaz do średniego. Smażymy 4-5 min. z każdej strony.
Naleśniki można podawać z konfiturą, owocami, lub miodem/syropem klonowym.
Smacznego ?