Na śniadanie/ Wegetariańskie

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Pasta jajeczna, niby nic, a tyle szczęścia daje… przynajmniej mnie :). Wiecie ile smaku i zdrowia jest w misce pełnej takiej pasty? Ogrom! Jaja są wysoko odżywczym i energetycznym pokarmem. Działają jak kapsułki o przedłużonym uwalnianiu, podtrzymują stały poziom cukru we krwi. Jaja zawierają białko, antyoksydanty, dużo witaminy A, D oraz niektóre z grupy B.

Witamina A odpowiada za stan naszej skóry, błon śluzowych i oczu. Potrzebna jest do budowy komórek i do właściwego funkcjonowania narządów płciowych. Niedobór witaminy A sprzyja rozwojowi osteoporozy. Jaja są bogate w cholesterol, a cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zbyt niski jego poziom wywołuje zaburzenia emocjonalne i depresje. Żółtko jaja kurzego zawiera żelazo (przyswajalne w towarzystwie smaku kwaśnego), którego jest niewiele w naszym organizmie. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do anemii. Żółtko zawiera również cholinę (wit. B4), która jest niezbędna do prawidłowej pracy wątroby.

Cebula jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który zabezpiecza przed zaparciami, hemoroidami i wysokim stężeniem cholesterolu. Kwercetyna – przeciwutleniacz zawarty w czerwonej cebuli wykazuje zdolności hamowania nowotworów piersi, krwi i skóry oraz zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej.

Pasta jajeczna

Drukuj przepis
30 min. Miseczka

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól morska
  • czarny i biały pieprz
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie

1

Ugotować jajka na twardo i drobno pokroić. Przełożyć do miski.

2

Drobno pokroić czerwoną cebulę, ułożyć na jajkach i posolić. Odstawić na 10 minut.

3

Dodać chrzan, musztardę i wymieszać.

4

Dodać kurkumę, majonez, pokrojony szczypiorek i wymieszać.

5

Dosmakować pieprzem i solą.

6

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...

  • Elale Elale

    Asiu, KONIECZNIE powinnaś wydać książkę z przepisami mocno okraszoną Twoimi FENOMENALNYMI zdjęciami. A właściwie to nie są zdjęcia tylko majstersztyki 🙂 Nigdy nie jedliśmy pasty (jako, że zawsze śniadanie na ciepło) ale jest wiosna, więc dziś rano zrobiłam i wchłonęliśmy w trzy minuty 🙂 Dziękuję za świetny, inspirujący Blog !

    • Ojej, jakże mi miło, dziękuję bardzo Elu! Cieszę się niezmiernie, że zdjęcia się podobają i zachęcają do skorzystania z tych moich blogowych przepisów. Dla mnie to największa nagroda i ogromny komplement z Twoich ust :). Dodałaś mi skrzydeł, bardzo, bardzo dziękuję!