Desery

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne przepis Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Wstyd się przyznać, ale nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pierniczki świąteczne… Mój syn jak był dzieckiem zdecydowanie wolał coś tworzyć z klocków lego niż z mąki, więc dużej motywacji nie miałam. I wiecie, trochę żałuję, bo to genialny sposób na wspólne spędzanie wolnego czasu i świetną zabawę, zarówno z dziećmi jak i z dorosłymi ☺️. Największą frajdą jednak było przybijanie pieczątek z motywami świątecznymi 😜!

Do przepisu wykorzystałam różne mąki bezglutenowe i odrobinę mąki orkiszowej typu 450, która idealnie nadaje się do wypieków. Orkisz jest bardzo zdrowy, ale niestety zawiera gluten i osoby cierpiące na celiakię nie mogą go spożywać. Można go zastąpić w tym przepisie np. mąką migdałową. Pierniczki są mięciutkie, cudownie korzenne, lekko słodkie od miodu i pachnące skórką pomarańczową. Pomysł na zrobienie własnego przepisu zrodził się na blogu Jagodalicja – dziękuję! ❤️

Pierniczki świąteczne

Drukuj przepis
1 - 1,5 godz. 2 blachy

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 450
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • niepełna szkl. miodu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski
  • 2 łyżeczki cynamonu*
  • 1/2 łyżeczki utartych goździków*
  • 1/2 łyżeczki utartego kardamonu*
  • 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej*
  • 1 łyżeczka imbiru*
  • 1/2 łyżeczki kolendry*
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka i sok z 1 średniej pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

1

Rozpuścić masło z miodem w rondelku i odstawić.

2

Wsypać do większej miski przesiane mąki, kolejno tak jak w przepisie.

3

Dodać wszystkie przyprawy korzenne (*), sól, sodę, skórkę i sok z pomarańczy, kurkumę, kakao i wymieszać.

4

Dodać 1 całe jajko i 1 żółtko, wlać ciepłe masło z miodem i wymieszać wszystko łyżką.

5

Przełożyć na opruszoną mąką stolnicę i zagnieść dobrze ciasto. Podsypywać lekko mąką, jeśli będzie taka potrzeba.

6

Rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać dowolne kształty. Poprzybijać pieczątki 😀.

7

Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i posmarować każde ciastko białkiem.

8

Piec przez 10 min. w temp. 150 st. C.

9

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

* Jeśli przeraża Was ilość przypraw korzennych możecie kupić po prostu przyprawę do piernika 15g, najlepiej taką bez dodatku cukru i innych ulepszaczy smaku.



Może Cię zainteresuje...

  • Świetne pieczątki:)

  • Coś czuję, że w najbliższym czasie też zaczną produkcję pierniczków 🙂

  • Magdalena Poniewierska

    Słodkie (dosłownie i w przenośni)! Piękne zdjęcia (nie tylko pierniczków, ale ogólnie 😉 ) <3