Obiady/ Wegetariańskie

Placki ziemniaczane z guacamole

Placki ziemniaczane z guacamole przepis | imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Placki ziemniaczane to smak mojego dzieciństwa… Długo szukałam dobrego, sprawdzonego przepisu i znalazłam w „Filozofii zdrowia” Anny Ciesielskiej – dziękuję Pani Aniu!
Placuszki możecie zjadać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym z odrobiną sproszkowanej chilli.

W domu jednak najczęściej podaję je z pastą z awokado. Kombinacja smakowa chrupiących placków z guacamole jest wprost nieziemska. Koniecznie musicie spróbować, nie pożałujecie… :).

Placki ziemniaczane z guacamole

Drukuj przepis
ok. 45 min. Obiad dla całej rodziny

Składniki

  • Placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej "sypkie")
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska do smaku (ok. 1 łyżeczki, ale dosmakujcie wg gustu)
  • 1 łyżka mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
  • szczypta kurkumy
  • olej rzepakowy do smażenia

  • Guacamole:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska
  • 1 duże dojrzałe (miękkie) awokado
  • 1 duży dojrzały pomidor (miąższowy) lub garść koktajlowych
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 świeżej papryczki chilli (lub cała, jeśli ktoś lubi "hot")
  • 2 cebule dymki
  • mały pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie

1

Zetrzeć ziemniaki na drobnej tarce (ja używam blendera).

2

Dodać mąkę kukurydzianą i jajka.

3

Dodać imbir, startą cebulę i czosnek.

4

Doprawić solą.

5

Dodać mąkę orkiszową (pszenną) i szczyptę kurkumy.

6

Całość dobrze wymieszać, odstawić i w tym czasie przygotować guacamole.

7

Do malaksera wrzucić kolejno: przycięte dymki, papryczkę chilli i rozgnieciony czosnek

8

sól do smaku

9

sok z limonki/cytryny

10

świeżą kolendrę

11

drobno pokrojone pomidory

12

kurkumę, oliwę i całość zmiksować.

13

Dodać pokrojone w kostkę awokado.

14

Dosmakować pieprzem i solą.

15

Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego (2 łyżki) - ok. 4-5 min. z każdej strony.

16

Przekładamy na talerz z dodatkiem guacamole. Smacznego!



Może Cię zainteresuje...

  • Elale Elale

    Aśka – padniesz jak się dowiesz – robię placki z guacamole 🙂 Razem z córką testujemy Twoje obiadowe przepisy. Ps. Penne wyszło bardzo dobre!!! Miałam obiekcje dodać selera naciowego (nie lubię go) ale w tej potrawie jest zjadliwy 🙂

    • Ela, padłam… No, nie wierzę! Ty i guacamole, how come?!! Mam nadzieję, że placuchy będą smakować. My je w domu uwielbiamy, ale ziemniaki muszą być dobre :). A selera jak nie lubisz, to go na siłę nie jedz. Pozdrawiam Was ciepło!