Desery/ Napoje

Pomarańczowa mocha

Pomarańczowa mocha | Przepis | Imbirowy Garnek

Kawka, kaweczka, kawunia… Uwielbiam! Szczególnie zimą jest wyjątkowo pociągająca, chociaż ja jestem jej wierną fanką przez okrągły rok. Już wcześniej pisałam, że w domu przyrządzam gotowaną kawę, bo w takiej formie jest najbardziej łagodna dla naszego żołądka. Ma wiele zalet, o których napisałam tutaj. Ale nie oszukujmy się, nie można jej pić dużo, bo w nadmiarze jest wysuszająca i odwadniająca. Więc ostrożnie z nią.

Natomiast dzisiaj chcę Was “poczęstować” kawą w postaci deseru, bo taką pomarańczowa mocha niewątpliwie jest. Jej bazę stanowi gotowana kawa z przyprawami. Z dodatkiem czekolady, ze skórką pomarańczową i spienionym mlekiem owsianym jest cudownym, słodkim przysmakiem.
Myślę, że każdego wielbiciela kawy nie muszę dłużej namawiać :).

Pomarańczowa mocha

Drukuj przepis
15 min. 2 szklanki/kubki

Składniki

  • kawa wg przepisu na gotowaną kawę z przyprawami
  • 1/2 szkl. mleka owsianego (ja kupuję w sklepie Rossmann)
  • 2 duże kostki dobrej czekolady ze skórką pomarańczową (Lindt)
  • miód do posłodzenia (opcjonalnie)
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Ugotować kawę.

2

Podgrzać mleko do momentu “przed zagotowaniem”. Takie jest najlepsze do spienienia.

3

Do szklanek wrzucić czekoladę, zalać gorącą kawą i dobrze wymieszać.

4

Wlać gorące, spienione mleko i gotowe!

5

Można ewentualnie dosłodzić miodem, posypać kakao lub przystroić drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.

6

Smacznego! ❤️

Może Cię zainteresuje...