Obiady/ Wegetariańskie

„Risotto” z pieczarkami i czerwoną fasolą

Przepis na risotto z pieczarkami | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Zastanawiałam się jak nazwać to danie – risotto czy może pilaf? Oba dania są z ryżem, to dość oczywiste, ale okazuje się, że do risotto używamy krótkoziarnistego i owalnego ryżu typu arborio, do pilafu zaś długoziarnistego. Ja akurat wybrałam ryż jaśminowy z bardzo prostej przyczyny, uwielbiamy go w domu i super łatwo można go przyrządzić.

Druga rzecz, która jest dość istotna w przygotowaniu risotto, to sposób gotowania. Ryż dusimy dolewając porcjami gorący wywar i przyznaję z ręką na sercu, że ja tego nie robię. Ten przepis na risotto z pieczarkami i czerwoną fasolą, to taka moja wariacja na jego temat. Jest to również szybszy sposób, jeśli dobrze się zorganizujesz. Risotto to świetne danie wegetariańskie, jak również wykwintny dodatek do obiadu. Z gulaszem wołowym smakuje wyjątkowo!

Trzeba pamiętać, że do przygotowania risotto potrzebujemy gorącego wywaru, u mnie był to rosół wołowo-indyczy, w wersji wegetariańskiej będzie to wywar warzywny. Zdecydowałam się również na pieczarki portobello (duże kapelusze), bo mają zdecydowanie intensywniejszy smak, ale oczywiście zwykłe pieczarki też będą wyśmienite. Dodatek w postaci fasoli, to nie tylko ciekawe uzupełnienie kolorystyczne i smakowe, ale przede wszystkim źródło białka, magnezu, błonnika rozpuszczalnego i nierozupuszczalnego. Fasola wzmacnia nasze nerki, więc używajmy jej (w rozsądnych ilościach) i zawsze z przyprawami takimi jak majeranek, tymianek, kurkuma i kminek.

Risotto z pieczarkami i czerwoną fasolą

Drukuj przepis
30-40 min. 4 porcje

Składniki

  • 1 szklanka suchego ryżu jaśminowego
  • 1 duża cebula lub 2 średnie (pokrojone w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pieczarki portobello lub 400g zwykłych (pokrojonych w kostkę)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli bez zalewy
  • 1 pełna chochla wywaru (min. 1/2 szklanki)
  • 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól morska
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane

Przygotowanie

1

Zagotować w garnku 2 pełne szklanki wody, w tym czasie dobrze przepłukać ryż zimną wodą.

2

Wrzucić ryż do gotującej się wody, przykryć na 1 min, dodać 1/2 łyżeczki soli, zamieszać, zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem 10 minut. Odstawić.

3

W międzyczasie na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego odparować pokrojone pieczarki. Odstawić.

4

W dużym rondlu na 2 łyżkach oleju udusić pokrojoną cebulę, na małym gazie i koniecznie pod przykryciem, przez 13 minut.

5

Do cebuli (cały czas podgrzewając) dodać kminek, ugotowany ryż, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki soli, fasolę i wymieszać.

6

Dodać wino i natkę, kurkumę, tymianek i majeranek.

7

Dodać pieczarki, zamieszać, dosmakować pieprzem i wlać gorący wywar.

8

Całość wymieszać i pod przykryciem dusić jeszcze przez 5 minut.

9

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...