Obiady/ Zdrowie/ Zupy

Rosół wołowo – indyczy

Rosół wołowo - indyczy przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kochani, nic tak nie podnosi z kolan jak rosół, prawdziwa zupa mocy! Ten jest najlepszy: wołowo – indyczy z marchewką, pietruszką, cebulą, czosnkiem, fenkułem, pietruszkowym bukietem i z mnóstwem przypraw oczywiście ☺️. Często gości u nas na domowym stole, a w sytuacjach kryzysowych, kiedy infekcje nas dopadają jest wręcz obowiązkowy! Stanowi również doskonałą bazę dla innych zup i sosów.

Rosół najchętniej zjadam z kuskusem, kaszą gryczaną, makaronem 5 jajecznym lub ryżowym. Dla wszystkich rekonwalescentów polecam do picia sam wywar, chociaż mnie po wyjściu ze szpitala najlepiej smakował z kuskusem.

Oryginalnie zupa mocy pochodzi z Chin i tam od dawien dawna stosowana jest leczniczo. Przepisów na nią powstało wiele (w wersji wegańskiej również), ale mnie najbardziej odpowiada ten autorstwa Anny Ciesielskiej, który na własne potrzeby zmodyfikowałam. Pani Aniu, kłaniam się nisko i dziękuję ☺️❤️.

Rosół wołowo-indyczy

Drukuj przepis
ok. 2,5 - 3 godz. 4-5 litrów

Składniki

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 30 dag mięsa wołowego z kością (np. szponder)
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 1/2 skrzydła indyczego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska + warzywko/vegeta
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1/2 średniego fenkuła
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Zagotować 4 litry wody w dużym garze.

2

Zmniejszyć gaz do minimum i dodać tymianek.

3

Włożyć umyte mięso wołowe i kminek.

4

Dodać skrzydło indycze, imbir, chili, liście laurowe i ziele angielskie.

5

Wsypać kopiatą łyżkę soli, łyżeczkę warzywka i gotować pod przykryciem 1h i 15 min.

6

Dodać kolejno: natkę pietruszki w całości, kurkumę, przekrojoną na pół marchew i korzeń pietruszki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, fenkuł i gotować ok. 40 min.

7

Dosmakować pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba.

8

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Do tego przepisu używam 5l garnka, tak aby po wlaniu do niego wody pozostało sporo miejsca na mięso i warzywa 😊.



Może Cię zainteresuje...