Na śniadanie/ Obiady/ Wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą

Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ta sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą to odkrycie zeszłego lata. Z potrzeby serca się zrodziła, a właściwie pomysł na nią. Organizowaliśmy rodzinne spotkanie w ogrodzie i potrzebowałam właśnie sałatki do grillowanych potraw, które będą smakować i służyć wszystkim. Tym małym i tym całkiem dużym też ;). Nie dla wszystkich surówki i sałatki z surowych warzyw :/. No i pomyślałam sobie, że sałatka ziemniaczana będzie nadawać się idealnie. I wiecie co, była prawdziwym hitem. A teraz gości u nas w domu częściej, nie tylko podczas spotkań przy grillu.

Z ciekawostek powiem Wam, że ziemniak zawiera więcej potasu niż banan. A potas jest niezbędny do regulowania ciśnienia krwi, skurczów mięśni (w tym mięśnia sercowego) i wydzielania insuliny. Potas jest elektrolitem, który bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Ziemniaki są również źródłem witaminy C i B6.

Fasola (u nas czerwona), która wylądowała w misce obok ziemniaka, to przede wszystkim źródło roślinnego białka i błonnika. Zawiera również kwas foliowy i węglowodany złożone, dzięki którym zapewniamy sobie długotrwałe dostarczanie energii.

Zobaczcie także przepis na „Risotto” z pieczarkami i czerwoną fasolą.

Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą

Drukuj przepis
ok. 1 godz. miska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli bez zalewy
  • 1/2 małego słoika korniszonów (najlepiej z chili)
  • łyżka musztardy
  • 1-2 łyżki majonezu
  • większa szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól morska
  • pieprz
  • świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki/ koperek/ bazylia, itd.)

Przygotowanie

1

Ugotować ziemniaki: zagotować wodę w garnku, wsypać kurkumę i dodać ziemniaki. Jak zaczną się gotować wsypać 1/2 łyżeczki imbiru i gotować na ściszonym gazie, 12 minut młode, 15 minut stare. Dodać 1 łyżkę soli morskiej i gotować przez kolejne 5 minut. Wyłączyć, odcedzić i odstawić do wystygnięcia.

2

Pokroić w kostkę cebulę, przełożyć do miseczki, posolić, odstawić.

3

Ziemniaki pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski i dodać: 1/2 łyżeczki imbiru, pokrojoną cebulę, opłukaną fasolę, musztardę, pokrojone drobno korniszony, tymianek, majeranek, kminek, majonez.

4

Całość wymieszać i dosmakować pieprzem i solą.

5

Przełożyć do ładnej miski i udekorować świeżymi ziołami.

6

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...