Ta sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą to odkrycie zeszłego lata. Z potrzeby serca się zrodziła, a właściwie pomysł na nią. Organizowaliśmy rodzinne spotkanie w ogrodzie i potrzebowałam właśnie sałatki do grillowanych potraw, które będą smakować i służyć wszystkim. Tym małym i tym całkiem dużym też ;). Nie dla wszystkich surówki i sałatki z surowych warzyw :/. No i pomyślałam sobie, że sałatka ziemniaczana będzie nadawać się idealnie. I wiecie co, była prawdziwym hitem. A teraz gości u nas w domu częściej, nie tylko podczas spotkań przy grillu.
Z ciekawostek powiem Wam, że ziemniak zawiera więcej potasu niż banan. A potas jest niezbędny do regulowania ciśnienia krwi, skurczów mięśni (w tym mięśnia sercowego) i wydzielania insuliny. Potas jest elektrolitem, który bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Ziemniaki są również źródłem witaminy C i B6.
Fasola (u nas czerwona), która wylądowała w misce obok ziemniaka, to przede wszystkim źródło roślinnego białka i błonnika. Zawiera również kwas foliowy i węglowodany złożone, dzięki którym zapewniamy sobie długotrwałe dostarczanie energii.
Zobaczcie także przepis na „Risotto” z pieczarkami i czerwoną fasolą.
Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 czerwona cebula
- 1/2 puszki czerwonej fasoli bez zalewy
- 1/2 małego słoika korniszonów (najlepiej z chili)
- łyżka musztardy
- 1-2 łyżki majonezu
- większa szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól morska
- pieprz
- świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki/ koperek/ bazylia, itd.)
Przygotowanie
Ugotować ziemniaki: zagotować wodę w garnku, wsypać kurkumę i dodać ziemniaki. Jak zaczną się gotować wsypać 1/2 łyżeczki imbiru i gotować na ściszonym gazie, 12 minut młode, 15 minut stare. Dodać 1 łyżkę soli morskiej i gotować przez kolejne 5 minut. Wyłączyć, odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Pokroić w kostkę cebulę, przełożyć do miseczki, posolić, odstawić.
Ziemniaki pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski i dodać: 1/2 łyżeczki imbiru, pokrojoną cebulę, opłukaną fasolę, musztardę, pokrojone drobno korniszony, tymianek, majeranek, kminek, majonez.
Całość wymieszać i dosmakować pieprzem i solą.
Przełożyć do ładnej miski i udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego! ❤️