W spiżarni/ Wegetariańskie

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sos czosnkowy, a właściwie jogurt czosnkowy, jest gęsty, bardzo kremowy, ale też bardzo konkretny w smaku. Jest świetnym dodatkiem do mięs, warzyw, pizzy czy placków ziemniaczanych. Nie wyobrażam sobie też, żeby miało go zabraknąć na grillowym party, np. do szaszłyków. Taki sos robię jednak rzadko, bo jogurty w nadmiarze są wychładzające i zaśluzowują. Z moimi zatokami na czele!

Sos jest super prosty w przygotowaniu, więc darujcie sobie wszystkie sklepowe podróbki ;).

Oprócz czosnku, w jogurcie wylądował stały zestaw przypraw używanych w mojej kuchni:

Kurkuma – zawiera aktywny czynnik kurkuminę, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Kurkumina pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, które mogą być przyczyną choroby Alzheimera.

Kminek – równy z niego “gość”, uspokaja jelita, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, moczopędnie, rozgrzewająco i wzmacniająco.

Przepis na sos czosnkowy

Drukuj przepis
10 min. duży kubek

Składniki

  • 1 duży jogurt (gęsty, np. typu greckiego)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • świeże zioła, np. koperek/ bazylia

Przygotowanie

1

Przełożyć jogurt do miski.

2

Dodać kurkumę, kminek, oliwę i wymieszać.

3

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

4

Całość wymieszać i dosmakować solą.

5

Udekorować świeżymi ziołami.

6

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

Dla łagodniejszego smaku można dodać łyżeczkę miodu.



Może Cię zainteresuje...

  • Julia Laszuk

    Pyszny! Idealny na grilla. 🙂