W spiżarni/ Wegetariańskie

Sos pomidorowy

Przepis na sos pomidorowy | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Domowy sos pomidorowy to absolutna podstawa w kuchni. Możesz go wykorzystać na wiele sposobów, dodając do zupy, gulaszu, curry, makaronu czy pizzy. Przepis ten jest podstawowy, więc możesz do niego dodać czosnek, ostrą papryczkę chili, oregano, bazylię, tymianek, itd.

Najlepsze do takiego sosu są oczywiście dojrzałe w słońcu pomidory, więc w lecie warto go zrobić więcej na zapas. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam krojone pomidory z puszki. Razem z duszoną cebulą są cudownie słodkie, a z masełkiem aksamitne… Uwielbiam! Wykorzystam je z pewnością do kolejnego przepisu :).

Sos pomidorowy

Drukuj przepis
30 min. 500 ml

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • większa szczypta soli morskiej

Przygotowanie

1

Rozgrzać masło w niedużym rondlu.

2

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.

3

Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 13 minut.

4

Dodać pomidory i gotować przez kolejne 10 minut.

5

Odstawić na 5 minut i zmiksować.

6

Gotowe! ❤️



Może Cię zainteresuje...

  • Elale Elale

    3 – 2 – 1 … START ! No, to zaczynam robić sos aby w drugiej kolejności zrobić Makaron penne z białą kiełbaską. Joasiu, proszę o więcej inspiracji – niekoniecznie słodkich, bo lato za pasem 😉 Pozdrawiam!

    • Świetnie! Koniecznie daj znać jak wyszło :). Pozdrawiam!