Mięso/ Obiady

Szaszłyki z kurczakiem

Szaszłyki z kurczakiem | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sezon na grillowanie uważam za rozpoczęty! A jak grillowanie, to szaszłyki muszą być! W najlepszym wydaniu rzecz jasna: świeże, soczyste, chrupiące i pełne aromatów :).

Dzisiejsze przygotowałam z kurczakiem, ale możecie śmiało użyć pierś z indyka. Będą jeszcze lepsze, tylko przygotujcie mięso dzień wcześniej, niech poleży przyprawione i przykryte w lodówce.

Spróbujcie też sosu czosnkowego domowej roboty, który świetnie pasuje do tych szaszłyków.

Szaszłyki z kurczakiem | Przepis | Imbirowy Garnek

Szaszłyki z kurczakiem | Przepis | Imbirowy Garnek

Szaszłyki z kurczakiem

Drukuj przepis
1 godz. 8-10 sztuk

Składniki

  • 500g mięsa z udek kurzych bez kości i skóry (u mnie z lidla)
  • 1 mała cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku (lub rozmarynu)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka soli morskiej drobnej
  • olej rzepakowy
  • 10 patyczków do szaszłyków
  • patelnia grillowa

Przygotowanie

1

Oczyścić mięso z tłuszczu i pokroić na średnie kawałki (ok. 2-3 cm).

2

Przełożyć mięso do miski i dodać kurkumę, tymianek (lub rozmaryn), kminek, imbir, chili i sól. Dobrze wymieszać i włożyć mięso do lodówki na 30 minut.

3

Umyć cukinię i pokroić w półtalarki grubości ok. 2 cm.

4

Umyć pomidorki, a cebulę rozebrać z warstw i przekroić każdą na pół.

5

Przygotować patyki, a mięso wyciągnąć z lodówki.

6

Nadziewać w kolejności dowolnej i układać na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej posmarowanej olejem.

7

Grillować (na patelni pod przykryciem) przez ok. 10 minut, od czasu do czasu odwracając.

8

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...