Mięso/ Obiady/ Zupy

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jest MOC! Tajska zupa oznacza prawdziwy ogień w trzewiach, więc zdecydowanie dzieci jej nie polubią. Ostre przyprawy takie jak chilli czy imbir poruszają zastoje w naszym organiźmie. Rozbijają nagromadzony śluz, stąd często pojawia się katar przy jedzeniu takich ostrych dań jak dzisiejsza tajska zupa z kurczakiem. W okresie zimowym szczególnie ją uwielbiam, bo jest gwarancją rozgrzania się od środka.

Mleko kokosowe cudownie nawilża, o czym zresztą często wspominam. Kolendra, która ma bardzo charakterystyczny smak zawiera kumarynę, ftalidy, poliaktyleny i terpeny, które stymulują wydzielanie substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Fenkuł, czyli koper włoski wykazuje działanie detoksykacyjne, rozkurczowe, wykrztuśne i wiatropędne. Pobudza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych.

Tajska zupa z kurczakiem

Drukuj przepis
ok. 45 min. 4 porcje

Składniki

  • 500 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych w paski
  • 6 średnich pieczarek pokrojonych w półtalarki
  • 1 średnia czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  • 1/2 kopru włoskiego (fenkuła) pokrojonego w cienkie paski
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry (jeśli będzie dla Was za ostra, dajcie mniej)
  • świeża kolendra w doniczce
  • sok z 1/2 limonki
  • sól morska
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej kokosowy lub rzepakowy

Przygotowanie

1

Przyprawić pokrojonego kurczaka, dodając kolejno 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, szczyptę imbiru i ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 15 minut.

2

Podgrzać w rondlu mleko kokosowe z dodatkiem pasty curry.

3

Podsmażyć kurczaka na łyżce oleju i przełożyć do gorącego mleka razem z pęczkiem świeżej kolendry (zostawiając kilka listków na dekorację) i zagotować. Patelnię na chwilę odstawić.

4

Dodać 1/2 łyżeczki kurkumy i szklankę wrzątku.

5

Dodać pokrojone pieczarki, 1/2 łyżeczki kminku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min.

6

W tym czasie podsmażyć na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, pokrojonego fenkuła przez około 5 min., mieszając od czasu do czasu.

7

Dodać do zupy pokrojoną paprykę, fenkuła i gotować 5 minut.

8

Dosmakować solą i wlać sok z limonki.

9

Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym.

10

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...

  • Julia Laszuk

    Kocham zupy z kurczakiem! Są najlepsze, oczywiście według mnie. 🙂