Tarta migdałowa pod bezową chmurką, czyli o tym jak z postanowień noworocznych zostało mgliste wspomnienie… (w kwestii cukru znaczy się 😉 ). Na szczęście nie będziemy lepić cukrowych baranków ;).
Ha! Zrobimy coś o niebo lepszego, wyjątkowy deser, który piekę wyłącznie na specjalne okazje. Moja mama na pewno zadba o to, żeby był sernik i babka. Ja lubię szukać też innych smaków, które będą się jednak kojarzyć z Wielkanocą.
Tarta migdałowa pod bezową chmurką jest w zasadzie jak okrągły mazurek.
Pełna cudownych smaków i aromatów. Niestety nie umiem opisać jej smaku słowami. Jest taka dobra! Połączenie lekko chrupiących migdałów z pachnącą skórką pomarańczową, z soczystym, lekko kwaśnym dżemem żurawinowym i finiszem bezowym jest wprost “niebiańskie”.
Wiem, że jest trochę pracy przy jej przygotowaniu, ale Kochani warto, naprawdę :).
Pięknych Świąt Wielkanocnych! ❤️
Tarta migdałowa pod bezową chmurką
Składniki
- 250 g dobrego dżemu żurawinowego lub malinowego
- Kruchy spód:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki gryczanej (plus ciut do podsypania)
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 1 żółtko (białko zachowajcie do bezy)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 3 - 4 łyżki lodowatej wody
- Masa migdałowa:
- 100 g mielonych migdałów (ja użyłam blendera)
- 100 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski
- skórka otarta z 1/2 średniej pomarańczy
- Beza:
- 1 białko (temp. pokojowa)
- 50 g zblendowanego na pył cukru brązowego
- szczypta soli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką.
W dużym blenderze wymieszać wszystkie składniki na kruchy spód.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, chwilę zagnieść i wylepić nim spód i ścianki formy.
Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika (2-ga półka od dołu) na 15 minut.
Ciasto wyciągnąć i postawić na kratce do ostygnięcia.
Do miski dodać wszystkie składniki na masę migdałową i dobrze całość wymieszać. Odstawić.
Do drugiej miski dodać białko, cukier i sól. Włączyć mikser i na pełnych obrotach ubić pianę na sztywno.
Włączyć ponownie piekarnik na 150 stopni.
Na kruchy spód wyłożyć najpierw dżem, później masą migdałową i przykryć ubitą pianą.
Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
Wyłączyć piekarnik, a ciasto pozostawić w środku.
Smacznego! ❤️
Dodatkowe informacje
Tarta najlepiej smakuje na 2-gi dzień :).