Desery

Tarta migdałowa pod bezową chmurką

Tarta migdałowa pod bezową chmurką | Przepis | Imbirowy-Garnek-1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tarta migdałowa pod bezową chmurką, czyli o tym jak z postanowień noworocznych zostało mgliste wspomnienie… (w kwestii cukru znaczy się 😉 ). Na szczęście nie będziemy lepić cukrowych baranków ;).

Ha! Zrobimy coś o niebo lepszego, wyjątkowy deser, który piekę wyłącznie na specjalne okazje. Moja mama na pewno zadba o to, żeby był sernik i babka. Ja lubię szukać też innych smaków, które będą się jednak kojarzyć z Wielkanocą.

Tarta migdałowa pod bezową chmurką jest w zasadzie jak okrągły mazurek.

Pełna cudownych smaków i aromatów. Niestety nie umiem opisać jej smaku słowami. Jest taka dobra! Połączenie lekko chrupiących migdałów z pachnącą skórką pomarańczową, z soczystym, lekko kwaśnym dżemem żurawinowym i finiszem bezowym jest wprost “niebiańskie”.

Wiem, że jest trochę pracy przy jej przygotowaniu, ale Kochani warto, naprawdę :).

Pięknych Świąt Wielkanocnych! ❤️

Tarta migdałowa pod bezową chmurką | Przepis | Imbirowy-Garnek-1

Tarta migdałowa pod bezową chmurką

Drukuj przepis
ok. 2 godz. forma o średnicy 32 cm

Składniki

  • 250 g dobrego dżemu żurawinowego lub malinowego

  • Kruchy spód:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki gryczanej (plus ciut do podsypania)
  • 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 żółtko (białko zachowajcie do bezy)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 3 - 4 łyżki lodowatej wody

  • Masa migdałowa:
  • 100 g mielonych migdałów (ja użyłam blendera)
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski
  • skórka otarta z 1/2 średniej pomarańczy

  • Beza:
  • 1 białko (temp. pokojowa)
  • 50 g zblendowanego na pył cukru brązowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

2

Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką.

3

W dużym blenderze wymieszać wszystkie składniki na kruchy spód.

4

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, chwilę zagnieść i wylepić nim spód i ścianki formy.

5

Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika (2-ga półka od dołu) na 15 minut.

6

Ciasto wyciągnąć i postawić na kratce do ostygnięcia.

7

Do miski dodać wszystkie składniki na masę migdałową i dobrze całość wymieszać. Odstawić.

8

Do drugiej miski dodać białko, cukier i sól. Włączyć mikser i na pełnych obrotach ubić pianę na sztywno.

9

Włączyć ponownie piekarnik na 150 stopni.

10

Na kruchy spód wyłożyć najpierw dżem, później masą migdałową i przykryć ubitą pianą.

11

Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.

12

Wyłączyć piekarnik, a ciasto pozostawić w środku.

13

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

Tarta najlepiej smakuje na 2-gi dzień :).



Może Cię zainteresuje...

  • Elale Elale

    A czy ta tarta jest w stanie dotrwać do drugiego dnia? Zaznaczam, że nie mam spiżarki zamykanej na klucz, a tym bardziej sejfu 🙂

  • Elale, tylko sejf Kochana ;). Musi dotrwać w całości, bo na 2-gi dzień jest dopiero nieziemska :).

  • Elale Elale

    Imbirowy Garnuszku, po dwutygodniowych wakacjach od gotowania z niecierpliwością czekam na koleją imbirową inspirację … Garnuszku nie zapominaj o swych głodnych fanach 😀

  • Co zrobić kiedy czas wolny się skurczył, ale już niebawem, obiecuję 🙂