Mięso/ Obiady

Wątróbka drobiowa w sosie szałwiowym

Wątróbka drobiowa w sosie szałwiowym | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

W dzieciństwie słowo wątróbka przyprawiało mnie wręcz o mdłości. Nie było takiej możliwości, żeby ktoś z rodziny namówił mnie na zjedzenie jakichkolwiek podrobów. Na szczęście ten czas minął bezpowrotnie. Lubię ją robić, bo jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Wątróbka drobiowa w sosie szałwiowym jest wyjątkowa. Moje chłopaki ją uwielbiają, więc przepis na blogu musiał się znaleźć!

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka to bogate źródło składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, cynk i selen. W 100 g wątróbki znajduje się 10 mg żelaza, gdzie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi u mężczyzn 12 mg, a u kobiet 18 mg. Wątroba jest też bogata w witaminę A, witaminy z grupy B: B2, B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C. Jeśli chodzi o zawartość tych składników, nie może z nią konkurować żaden pokarm roślinny.

Więc Kochani, jemy wątróbkę, może nie codziennie, ale gorąco Was do tego zachęcam. A ten przepis, który znalazłam w “Filozofii życia” Anny Ciesielskiej, przypadnie Wam do gustu, gwarantuję!

Wątróbka drobiowa w sosie szałwiowym

Drukuj przepis
ok. 30 min. 4 porcje

Składniki

  • 40-50 g wątróbki drobiowej
  • 1/3 kostki masła (ok. 70 g)
  • 2 cebule pokrojone w półtalarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • pieprz
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwi (lub zawartość 1 torebki herbatki z szałwii)
  • 1 łyżeczka kminku mielonego

Przygotowanie

1

Rozgrzać masło na dużej patelni i dodać pokrojoną cebulę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 min.

2

Oczyścić z błon wątróbkę.

3

Dodać do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, pieprz i zamieszać.

4

Dodać sól i wątróbkę cały czas mieszając. Posypać szałwią i smażyć pod przykryciem przez następne 10 minut.

5

Posypać kminkiem, zamieszać i pozostawić jeszcze na ogniu przez 2-3 minuty.

6

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

Z uduszonej wątróbki możecie zrobić również pasztet. Wystarczy ją zmiksować :).



Może Cię zainteresuje...