Obiady/ Zupy

Zupa dyniowa z nutką orientu

Zupa Dyniowa | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Za oknem szaro, wiatr się wściekł konkretnie… Szarpie, świszczy rozżalony… Szaro buro, Boże drogi, pokoloruj świat szeroki… Otrzymałam w odpowiedzi: “sama sobie pokoloruj” ☺️. No dobra, skoro tak, wymaluję sobie słońce na talerzu… takie ciepłe i złote.

Po drodze zabieram dynię, kawałek świeżego imbiru, chili, czosnek, kurkumę, mleko kokosowe i wyciągam zawekowany wywar (rosół wołowo-indyczy). Będzie zupa dyniowa, właściwie krem, słodko ostry, lekko kwaśny, ciut gorzki i lekko słony. Ze szczyptą miłości będzie naprawdę nieziemski 😊🌈…

Już zapomniałam o tym co jest za oknem, gęba mi się śmieje od ucha do ucha do miski pełnej “złota”. Taki krem wspaniale nas rozgrzeje, odżywi i nawilży od środka. A my kobietki potrzebujemy takiego nawilżenia, jeśli chcemy być wiecznie piękne i młode 🙈💃🏻☺️.

Zupa dyniowa z nutką orientu

Drukuj przepis
ok. 1 godz. 6 porcji

Składniki

  • 700 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni (użyłam hokkaido)
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
  • 1 cm świeżej chili pokrojonej
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 l wywaru (u mnie rosół wołowo-indyczy)*
  • 1 dojrzały pomidor (obrany i pokrojony w kostkę)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • świeży tymianek

Przygotowanie

1

Przygotować dynię i oddzielnie warzywa w smaku ostrym, czyli cebulę, imbir, paprykę i czosnek.

2

Podsmażyć dynię na oleju kokosowym i przełożyć do garnka. Dodać kminek.

3

Na tej samej patelni podsmażyć wszystkie warzywa w smaku ostrym (oprócz czosnku) i przełożyć do garnka z dynią.

4

Podgrzać wywar i gorący wlać do warzyw. Pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 30 min.

5

Dodać pomidora, zamieszać, dodać kurkumę, chwilę pogotować i całość zmiksować.

6

Podgrzać puszkę z mlekiem kokosowym w gorącej wodzie, dobrze wstrząsnąć przed otwarciem i wlać połowę. Zagotować pod przykryciem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

7

Dosmakować solą jeśli jest taka potrzeba.

8

Przelać do misek, udekorować kleksem z mleka kokosowego i listkami świeżego tymianku.

9

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

* W wersji wegańskiej użyj wywaru warzywnego.



Może Cię zainteresuje...