Za oknem szaro, wiatr się wściekł konkretnie… Szarpie, świszczy rozżalony… Szaro buro, Boże drogi, pokoloruj świat szeroki… Otrzymałam w odpowiedzi: “sama sobie pokoloruj” ☺️. No dobra, skoro tak, wymaluję sobie słońce na talerzu… takie ciepłe i złote.
Po drodze zabieram dynię, kawałek świeżego imbiru, chili, czosnek, kurkumę, mleko kokosowe i wyciągam zawekowany wywar (rosół wołowo-indyczy). Będzie zupa dyniowa, właściwie krem, słodko ostry, lekko kwaśny, ciut gorzki i lekko słony. Ze szczyptą miłości będzie naprawdę nieziemski ??…
Już zapomniałam o tym co jest za oknem, gęba mi się śmieje od ucha do ucha do miski pełnej “złota”. Taki krem wspaniale nas rozgrzeje, odżywi i nawilży od środka. A my kobietki potrzebujemy takiego nawilżenia, jeśli chcemy być wiecznie piękne i młode ???☺️.
Zupa dyniowa z nutką orientu
Składniki
- 700 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni (użyłam hokkaido)
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
- 2 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
- 1 cm świeżej chili pokrojonej
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 l wywaru (u mnie rosół wołowo-indyczy)*
- 1 dojrzały pomidor (obrany i pokrojony w kostkę)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- świeży tymianek
Przygotowanie
Przygotować dynię i oddzielnie warzywa w smaku ostrym, czyli cebulę, imbir, paprykę i czosnek.
Podsmażyć dynię na oleju kokosowym i przełożyć do garnka. Dodać kminek.
Na tej samej patelni podsmażyć wszystkie warzywa w smaku ostrym (oprócz czosnku) i przełożyć do garnka z dynią.
Podgrzać wywar i gorący wlać do warzyw. Pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 30 min.
Dodać pomidora, zamieszać, dodać kurkumę, chwilę pogotować i całość zmiksować.
Podgrzać puszkę z mlekiem kokosowym w gorącej wodzie, dobrze wstrząsnąć przed otwarciem i wlać połowę. Zagotować pod przykryciem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dosmakować solą jeśli jest taka potrzeba.
Przelać do misek, udekorować kleksem z mleka kokosowego i listkami świeżego tymianku.
Smacznego! ❤️
Dodatkowe informacje
* W wersji wegańskiej użyj wywaru warzywnego.