Obiady/ Zupy

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa | Przepis | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kochani blogerzy kulinarni, jak Wy to robicie, że macie codziennie czas na wrzucanie postów. Ja ledwo wrzucam jeden w tygodniu, czasem dwa, jak się lepiej ogarnę. Multitaskowość w dzisiejszych czasach mnie przerasta, ehh… Dobra, koniec z narzekaniem! Cudowna wiosenka przyszła, ptaszki śpiewają, słoneczko świeci, zieleń się “wykluwa”… A ja ślęczę przed monitorem ;))).

Dziś gotujemy pysznie, zdrowo i jednogarnkowo! Zupa gulaszowa to jest zawsze kulinarny konkret. U mnie w domu jest 2-óch facetów, więc w kwestii jedzenia konkret musi być.

Jak się do tej zupy zabrać?

Najważniejsze jest mięso (!), trzeba je nabyć wcześniej (2 dni), żeby sobie nieumyte poleżakowało (bez folii, na talerzu) i dojrzało w lodówce. Druga rzecz to sos pomidorowy! Zróbcie go dzień wcześniej, będzie mniej stania przy gotowaniu :).

Lecę Kochani łapać w słoneczku witaminę D3 :).

Zobaczcie także przepis na gulasz wołowy z cieciorką.

Zupa gulaszowa

Drukuj przepis
ok. 2,5 godz. ok. 6 miseczek

Składniki

  • 70 dag mięsa wołowego (np. pręga)
  • 2 duże marchewki (pokrojone w ćwierć talarki)
  • 3 średnie ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę)
  • 3 łyżki mrożonego groszku
  • 2 cebule (pokrojone w ćwierć talarki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego w talarki)
  • 1/2 papryczki chili (drobno pokrojonej) lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 większy liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • sól morska
  • sos pomidorowy lub 1 puszka dobrych krojonych pomidorów
  • 3 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej rzepakowy
  • Przepis na zupę gulaszową | Imbirowy Garnek

Przygotowanie

1

Umyć i osuszyć mięso ręcznikiem papierowym. Pokroić w dużą kostkę, ok. 2 cm.

2

Przełożyć do szklanej miski, przyprawić odrobiną pieprzu, soli i włożyć do lodówki na 1 godz.

3

W tym czasie obrać, pokroić warzywa i przygotować sos pomidorowy.

4

Wyciągnąć mięso z lodówki i pozostawić na jakieś 15 min. przed smażeniem.

5

Na rozgrzanej patelni z olejem (ok. 2 łyżek) podsmażyć partiami mięso wołowe i przełożyć do rondla 3 litrowego.

6

Dodać kminek, marchewkę, ziemniaki, groszek, cebulę, seler, chili, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, 1 kopiatą łyżeczkę soli morskiej, natkę i wlać tyle wrzątku, żeby warzywa wystawały z wody.

7

Nastawić na małym ogniu, wsypać kurkumę, rozmaryn, słodką paprykę i gotować pod przykryciem (z małym uchyłem pokrywki) przez 1 godz.

8

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosolić do smaku i wlać sos pomidorowy (lub pomidory z puszki) i gotować przez następne 30 - 45 min., do miękkości mięsa.

9

Smacznego! ❤️

Dodatkowe informacje

Zupa gulaszowa smakuje najlepiej na następny dzień :).



Może Cię zainteresuje...

  • Elale Elale

    Melduję, że gulaszowa została zjedzona z dużym apetytem (ja nawet pora łyknęłam 🙂 ), a miski domownicy wylizali … Prosimy o kolejne takie fajne przepisy !!!

    • Pięknie dziękuję za meldunek i cieszę się wprost nieziemsko!!! Elale, gdzie Ty tam pora znalazłaś?? ;)) A może to był seler naciowy? 😀

      • Elale Elale

        Seler naciowy !! Oczywiście – obu nie znoszę ale w Twoim wydaniu jem wszystko jak leci 😀 Pozdrófka !