Obiady/ Zupy

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku | Imbirowy Garnek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kocham lato i wszystko w nim :). Kolory, smaki i zapachy powalają swoją intensywnością. Pamiętacie, pisałam kiedyś, że kolory są jak wibrująca energia, która na nas oddziaływuje. Właśnie tak jest teraz, wszechobecna zieleń inspiruje mnie wręcz do gotowania w tym kolorze. I jak tu odmówić naturze? 😉

Zupa z zielonego groszku…

…jest prawie jak deser, przyjemnie słodka, ale odpowiednio zrównoważona sokiem z cytryny i czosnkiem. Zawsze poprawia mi nastrój, więc zdecydowanie polecam ją wszystkim! Działa jak lekarstwo, w dużej mierze dzięki groszkowi, o którym często zapominamy w naszej diecie. W przepisie wykorzystałam ugotowany wcześniej rosół wołowo-indyczy, ale jako bazę możecie wykorzystać każdy inny wywar.

A dlaczego groszek?

Groszek to cenne źródło roślinnego białka oraz niehemowego żelaza (pochodzenia roślinnego). Zawiera kwas foliowy oraz tryptofan, który jest substancją niezbędną do syntezy serotoniny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za nastrój i redukującego objawy depresji. Zresztą zawiera witaminy B6 i B12, których obecność zapobiega również depresji.

Dodatkowym atutem wszystkich miksowanych zup jest fakt, że nas pięknie nawilżają. Działają jak balsam na skórę, włosy i paznokcie. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami :).

Przepis znaleziony w “Filozofii smaku” Anny Ciesielskiej.

Zupa z zielonego groszku

Drukuj przepis
30 min. 2 litry

Składniki

  • 2 puszki groszku zielonego
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta pieprzu
  • mleko kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
  • listki mięty lub natki (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Rozgrzać olej w dużym rondlu, dodać pokrojoną cebulę, zamieszać i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem na ok. 10 minut.

2

W tym czasie doprowadzić rosół do wrzenia.

3

Wrzucić do cebuli groszek razem z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.

4

Wlać połowę rosołu, zblendować i uzupełnić pozostałym rosołem.

5

Cały czas gotując dodać sól, sok z cytryny, kurkumę, kminek i ciut pieprzu.

6

Rozlać do talerzy, udekorować mlekiem kokosowym (lub jogurtem naturalnym) i listkami mięty.

7

Smacznego! ❤️



Może Cię zainteresuje...

  • Julia Laszuk

    Wygląda naprawdę obłędnie!:)