Miałam w planach zupełnie inny post na dzisiejszy dzień, ale okazja jest wyjątkowa.
5 lipca 20 lat temu zmarła bardzo bliska mi osoba, ale postanowiłam, że będzie to radosny dzień. Upiekłam galette z truskawkami i borówkami, świętujemy! Wspominamy wszystkie radosne chwile spędzone razem :).
Od strony praktycznej, to bardzo proste ciasto. Nie ukrywam, że posiadanie dużego blendera niewątpliwie pomaga. Ciasto zagniata się błyskawicznie. Z tej porcji ciasta możecie przygotować 3 mniejsze sztuki.
Galette z truskawkami i borówkami
Składniki
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 120 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 1 łyżka cukru brązowego utartego
- 2 łyżki cukru brązowego waniliowego (do posypania)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 4 łyżki lodowatej wody
- kilka truskawek pokrojonych w plasterki
- borówki świeże lub mrożone (niedużo)
Przygotowanie
W dużym blenderze wymieszać mąki.
Dodać cukier, masło, imbir, sól i zmiksować do momentu utworzenia się dużych grudek.
Dodać wodę i wymieszać w blenderze do powstania dużej kuli ciasta.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia.
Pośrodku ciasta poukładać owoce, posypać cukrem waniliowym i zawinąć brzegi na owoce.
Wstawić do piekarnika na 40-45 min.
Smacznego! ❤️