Placki ziemniaczane to smak mojego dzieciństwa… Długo szukałam dobrego, sprawdzonego przepisu i znalazłam w “Filozofii zdrowia” Anny Ciesielskiej – dziękuję Pani Aniu!
Placuszki możecie zjadać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym z odrobiną sproszkowanej chilli.
W domu jednak najczęściej podaję je z pastą z awokado. Kombinacja smakowa chrupiących placków z guacamole jest wprost nieziemska. Koniecznie musicie spróbować, nie pożałujecie… :).
Placki ziemniaczane z guacamole
Składniki
- Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej "sypkie")
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska do smaku (ok. 1 łyżeczki, ale dosmakujcie wg gustu)
- 1 łyżka mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
- szczypta kurkumy
- olej rzepakowy do smażenia
- Guacamole:
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
- 1 duże dojrzałe (miękkie) awokado
- 1 duży dojrzały pomidor (miąższowy) lub garść koktajlowych
- 1/2 limonki lub cytryny
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 świeżej papryczki chilli (lub cała, jeśli ktoś lubi "hot")
- 2 cebule dymki
- mały pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki na drobnej tarce (ja używam blendera).
Dodać mąkę kukurydzianą i jajka.
Dodać imbir, startą cebulę i czosnek.
Doprawić solą.
Dodać mąkę orkiszową (pszenną) i szczyptę kurkumy.
Całość dobrze wymieszać, odstawić i w tym czasie przygotować guacamole.
Do malaksera wrzucić kolejno: przycięte dymki, papryczkę chilli i rozgnieciony czosnek
sól do smaku
sok z limonki/cytryny
świeżą kolendrę
drobno pokrojone pomidory
kurkumę, oliwę i całość zmiksować.
Dodać pokrojone w kostkę awokado.
Dosmakować pieprzem i solą.
Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego (2 łyżki) - ok. 4-5 min. z każdej strony.
Przekładamy na talerz z dodatkiem guacamole. Smacznego!