Jest tak gorąco, że naprawdę nie mam ochoty na długie gotowanie. Oprócz zupy, która raczej w moim domu jest na co dzień, zrobiłam coś na szybko. A skoro piątek i kurki w lodówce, to wymyśliłam sobie danie z ich udziałem. Sezon na kurki niedługo się kończy, przynajmniej w sklepach ;), więc spieszcie się Kochani!
Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim, to właściwie taka przystawka, ale z drugiej strony kto by chciał dużo jeść przy takich upałach? Jeśli natomiast nie macie ciasta francuskiego, zróbcie po prostu z makaronem. Też będzie super!
Pamiętajcie o tym, że grzyby są ciężkostrawne, więc dzieciom w szczególności ich nie podajemy.
Kurki duszone ze szpinakiem na cieście francuskim
Składniki
- 200 g świeżych kurek
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1/3 kubeczka śmietany 30%
- łyżka masła klarowanego (lub 1/2 łyżki zwykłego + 1/2 łyżki oleju rzepakowego)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- pieprz
- szczypta tymianku (u mnie suszonego)
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- nieduży kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
Przygotowanie
Umyć kurki i pokroić na mniejsze kawałki.
Umyć pod bieżącą wodą szpinak i zostawić na durszlaku.
Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem. Posolić i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Dodać grzyby i podsmażać przez kolejne 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie włączyć piekarnik na 200 stopni.
Dodać szpinak do kurek, zamieszać, posypać tymiankiem i wlać śmietanę.
Posypać pieprzem i całość zagotować. Przykryć i odstawić.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów (podobnie jak na zdjęciach).
Poukładać ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Wyciągnąć z piekarnika blachę z “poduszeczkami” (tak nam urosną), naciąć w środku każdej okienko tak, żeby górna warstwa wpadła do środka i uzupełnić każdy otwór sosem kurkowo-szpinakowym.
Posypać pokrojoną papryką i wstawić do piekarnika na kolejne 8 minut.
Podawać od razu.
Smacznego! ❤️