Przyznam się, że jako dziecko nie cierpiałam wszelkich zupek mlecznych, w tym owsianki. Papka mleczna z cukrem – nie, dziękuję! Ale o przyprawach, do których mamy teraz taki łatwy dostęp, nasze babcie i mamy mogły tylko pomarzyć…
Owsianka, gotowana z przyprawami, na zdrowy początek dnia!
Ja Wam Kochani proponuję owsiankę w decydowanie zdrowszej odsłonie, bez mleka i tym bardziej bez cukru, z mnóstwem cudownych, aromatycznych przypraw.
Zachęcam Was bardzo do włączenia tego przepisu do Waszego menu, przede wszystkim ze względu na ogromne zdrowotne walory samych płatków owsianych. Owsiankę miksuję, bo musicie wiedzieć, że wszystkie zupy kremy są lepiej przyswajalne i co najważniejsze, pięknie nas nawilżają od środka 🙂
Owsianka z cynamonem, imbirem i miodem
Składniki
- szczypta kurkumy (ok. 1/3 łyżeczki)
- szczypta cynamonu (ok. 1/5 łyżeczki)
- 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 6 pełnych łyżek płatków owsianych (typu górskiego)
- 1 kopiata łyżeczka soli morskiej
- 1 niepełna łyżka soku z cytryny
- odrobinę wrzątku
- łyżka miodu
Przygotowanie
Zagotować 1 litr wody w garnku z grubym dnem.
Dodać kurkumę, cynamon, masło, mąkę kukurydzianą i dobrze rozmieszać trzepaczką.
Dodać 1/2 łyżeczki (2-gie pół zostawiamy na koniec) imbiru i płatki owsiane.
Wsypać sól, przykryć i gotować na ściszonym gazie ok. 30 min.
Całość zblendować i dosolić jeśli jest taka potrzeba.
Dodać sok z cytryny i odrobinę wrzątku.
Posłodzić miodem, wsypać imbir i dobrze rozmieszać trzepaczką.
Pogotować chwilę i rozlać do misek :).
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Osoby, które nie mają problemów ze zgagą i refluksem, mogą urozmaicić owsiankę orzechami i suszonymi owocami :).