Szczerze? Kartoflanka jest jedną z najukochańszych zup w moim domu. Jest super uniwersalna, zdecydowanie dla każdego, bez względu na wiek i dolegliwości. W tym zimowym czasie może być super energetycznym śniadaniem, obiadem czy nawet kolacją. Dzieci ją kochają ze względu na naturalną słodycz warzyw. Ale nie jest za słodka! Jest cudownie zrównoważona wszystkimi smakami.
U mnie w domu podawana w postaci “miksowanki” lub prosto z gara. Z pajdą chlebka “ze z masłem”, mmm… uwielbiam! Mamy kochane, zróbcie swoim dzieciom, tym małym i dużym ;). Brzuszki trzeba porządnie dogrzać i zadbać o zdrowie najbliższych :).
Kartoflanka
Składniki
- średnie skrzydło indycze
- 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
- 1 pietruszka (pokrojona w kostkę)
- 1 kg ziemniaków (pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 nieduży por (biała część pokrojona w 1/2 talarki)
- 1 duży ząbek czosnku
- mała natka pietruszki (drobno pokrojona)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta mielonej chili
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 kopiata łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka warzywka
Przygotowanie
Zagotować 3 litry wody w garze (np. 5 litrowym) i wrzucić tymianek.
Dodać mielony kminek.
Dodać skrzydło z indyka, ziele angielskie, liść laurowy, imbir i chili.
Następnie dodać sól i warzywko. Gotować na ściszonym gazie ok. 1 godz. pod przykryciem.
Dodać pokrojoną natkę.
Dodać kurkumę.
Wrzucić marchewkę, korzeń pietruszki i ziemniaki.
Dodać pokrojoną cebulę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotować ok. 45 min i ewentualnie dosmakować pieprzem i solą.
Smacznego! ❤️