Jest MOC! Tajska zupa oznacza prawdziwy ogień w trzewiach, więc zdecydowanie dzieci jej nie polubią. Ostre przyprawy takie jak chilli czy imbir poruszają zastoje w naszym organiźmie. Rozbijają nagromadzony śluz, stąd często pojawia się katar przy jedzeniu takich ostrych dań jak dzisiejsza tajska zupa z kurczakiem. W okresie zimowym szczególnie ją uwielbiam, bo jest gwarancją rozgrzania się od środka.
Mleko kokosowe cudownie nawilża, o czym zresztą często wspominam. Kolendra, która ma bardzo charakterystyczny smak zawiera kumarynę, ftalidy, poliaktyleny i terpeny, które stymulują wydzielanie substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Fenkuł, czyli koper włoski wykazuje działanie detoksykacyjne, rozkurczowe, wykrztuśne i wiatropędne. Pobudza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych.
Tajska zupa z kurczakiem
Składniki
- 500 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych w paski
- 6 średnich pieczarek pokrojonych w półtalarki
- 1 średnia czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- 1/2 kopru włoskiego (fenkuła) pokrojonego w cienkie paski
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka zielonej pasty curry (jeśli będzie dla Was za ostra, dajcie mniej)
- świeża kolendra w doniczce
- sok z 1/2 limonki
- sól morska
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- olej kokosowy lub rzepakowy
Przygotowanie
Przyprawić pokrojonego kurczaka, dodając kolejno 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, szczyptę imbiru i ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 15 minut.
Podgrzać w rondlu mleko kokosowe z dodatkiem pasty curry.
Podsmażyć kurczaka na łyżce oleju i przełożyć do gorącego mleka razem z pęczkiem świeżej kolendry (zostawiając kilka listków na dekorację) i zagotować. Patelnię na chwilę odstawić.
Dodać 1/2 łyżeczki kurkumy i szklankę wrzątku.
Dodać pokrojone pieczarki, 1/2 łyżeczki kminku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min.
W tym czasie podsmażyć na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, pokrojonego fenkuła przez około 5 min., mieszając od czasu do czasu.
Dodać do zupy pokrojoną paprykę, fenkuła i gotować 5 minut.
Dosmakować solą i wlać sok z limonki.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym.
Smacznego! ❤️