Nie wiem jak Wy Kochani, ale ja już myślę o Świętach, o prezentach i o tym co upiekę oczywiście, bo nie wyobrażam sobie Świąt bez słodkości ☺️ . Jest jeszcze sporo czasu żeby przetestować i wybrać najlepsze przepisy, i najzdrowsze zarazem.
Moja pierwsza propozycja dla Was to kruche rogaliki bez cukru i z niewielką ilością mąki pszennej. Przepis składa się z niewielu składników, jest bardzo prosty i zadowoli największych smakoszy (tak myślę… ? ). Takie kruche rogaliki ładnie zapakowane mogą być nawet całkiem fajnym prezentem pod choinkę ? . Ja przynajmniej takie od serca lubię najbardziej ☺️ ❤️.
Kruche rogaliki bez cukru
Składniki
- 1/2 szklanki (tradycyjnej) mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 250 g zimnego masła (pokroić w kostkę)
- płaska łyżeczka imbiru mielonego
- szczypta soli morskiej
- 150 g serka homo naturalnego (ja kupuję w lewiatanie)
- dowolna konfitura, byle gęsta (u mnie były powidła z odrobiną róży)
Przygotowanie
Wszystkie składniki (bez konfitury ?) wymieszać w dużym blenderze.
Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść jeszcze przez chwilę.
Z ciasta zrobić wałek, zawinąć w folię spożywczą i wkłożyć na 1/2 godz. do lodówki.
Podzielić na 6 równych części i każdą cienko rozwałkować na okrągło.
Pokroić jak pizzę na 8 równych kawałków, nałożyć po pół łyżeczki konfitury i zawinąć.
Włożyć do piekarnika (180°C, góra/dół) na 30 min.
Smacznego! ❤️