Desery

Tarta makowa

Tarta makowa przepis | Imbirowy Garnek

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia! Czas wypełniony radością i miłością dla drugiego człowieka, wdzięcznością za wszystko co nas otacza, nasze rodziny i naszych przyjaciół ☺️. Jestem szczęściarą, że mogę przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki dla swoich bliskich, i cieszę się, że mogę się z Wami dzielić moimi przepisami, tym razem na pyszną tartę makową. Jest wyjątkowa, bo z masą makową domowej roboty, ze szczyptą miłości i imbiru rzecz jasna ?.

Tarta makowa

Ilość: Forma o średnicy 32 cm
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.

Składniki

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub tortowej
  • 100 g mąki gryczanej (plus “ciut” do podsypania)
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka i 1 białko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej do posypania kruchego spodu

  • MASA MAKOWA:
  • 800-850 g domowej masy makowej
  • 1 średnie jabłko starte na dużych oczkach
  • 1 białko

Przygotowanie

1

Na stolnicy lub w dużym blenderze wymieszać mąkę orkiszową z gryczaną.

2

Dodać zmielone orzechy, cukier, masło, żółtka, imbir, sól i zagnieść ciasto (lub całość wymieszać w blenderze) do momentu połączenia się składników.

3

Wysmarować masłem naczynie do pieczenia (u mnie ceramiczne) i oprószyć mąką. Wylepić spód i brzegi formy ciastem tak, żeby została niewielka ilość ciasta do dekoracji.

4

Ponakłuwać widelcem ciasto w naczyniu i wstawić do zamrażarki na czas rozgrzania się piekarnika do 200 st. C.

5

Rozwałkować resztę ciasta i wykroić gwiazdki (lub inny świąteczny kształt).

6

Wymieszać masę makową z jabłkiem i białkiem.

7

Wyciągnąć schłodzone ciasto, posypać kaszką kukurydzianą i wypełnić przygotowaną masą makową.

8

Udekorować gwiazdkami i posmarować je białkiem.

9

Wstawić tartę do piekarnika (2-ga półka od dołu), zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 40 min.

10

Smacznego! ❤️

SeoHost.pl

You Might Also Like