Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia! Czas wypełniony radością i miłością dla drugiego człowieka, wdzięcznością za wszystko co nas otacza, nasze rodziny i naszych przyjaciół ☺️. Jestem szczęściarą, że mogę przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki dla swoich bliskich, i cieszę się, że mogę się z Wami dzielić moimi przepisami, tym razem na pyszną tartę makową. Jest wyjątkowa, bo z masą makową domowej roboty, ze szczyptą miłości i imbiru rzecz jasna ?.
Tarta makowa
Składniki
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub tortowej
- 100 g mąki gryczanej (plus “ciut” do podsypania)
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka i 1 białko
- 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej do posypania kruchego spodu
- MASA MAKOWA:
- 800-850 g domowej masy makowej
- 1 średnie jabłko starte na dużych oczkach
- 1 białko
Przygotowanie
Na stolnicy lub w dużym blenderze wymieszać mąkę orkiszową z gryczaną.
Dodać zmielone orzechy, cukier, masło, żółtka, imbir, sól i zagnieść ciasto (lub całość wymieszać w blenderze) do momentu połączenia się składników.
Wysmarować masłem naczynie do pieczenia (u mnie ceramiczne) i oprószyć mąką. Wylepić spód i brzegi formy ciastem tak, żeby została niewielka ilość ciasta do dekoracji.
Ponakłuwać widelcem ciasto w naczyniu i wstawić do zamrażarki na czas rozgrzania się piekarnika do 200 st. C.
Rozwałkować resztę ciasta i wykroić gwiazdki (lub inny świąteczny kształt).
Wymieszać masę makową z jabłkiem i białkiem.
Wyciągnąć schłodzone ciasto, posypać kaszką kukurydzianą i wypełnić przygotowaną masą makową.
Udekorować gwiazdkami i posmarować je białkiem.
Wstawić tartę do piekarnika (2-ga półka od dołu), zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 40 min.
Smacznego! ❤️