Meat pie to klasyka kuchni angielskiej w najlepszym wydaniu. Takie ciacho w wersji wytrawnej :). Wyobraźcie sobie delikatny gulasz, ale konkretny w smaku z kruchym słonym ciastem. Meat pie z mięsem mielonym i warzywami to moja propozycja na świąteczny wielkanocny obiad. W towarzystwie filiżanki gorącego barszczu będzie smakować wyjątkowo.
Meat pie z mięsem mielonym i warzywami
Składniki
- Nadzienie:
- 70 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
- 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
- 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
- 3 łyżki zielonego groszku (u mnie mrożonego)
- 1/2 pora (biała część pokrojona w ćwierć talarki)
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
- 1 mały kieliszek białego wina wytrawnego
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- mała szczypta chili w proszku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta tymianku
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- olej rzepakowy
- Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki gryczanej (plus ciut do podsypania)
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- szczypta białego pieprzu
- płaska łyżeczka soli morskiej
- 100 ml zimnej wody
- szczypta kaszki kukurydzianej (lub bułki tartej)
- 1 małe jajko
Przygotowanie
W dużym rondlu podsmażyć na 2 łyżkach oleju pokrojoną cebulę, pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Dodać marchewkę i zamieszać.
Dodać mięso i dobrze rozdrobnić, wsypać kminek, zamieszać.
Dodać pora, imbir, chili, startą gałkę muszkatołową, zamieszać.
Dodać fasolę i sól.
Wsypać natkę i wlać wino, zamieszać.
Dodać kurkumę, majeranek, tymianek.
Dodać groszek i wlać wodę wymieszaną z mąką. Zamieszać.
Dosmakować pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba.
Odstawić do wystudzenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
W dużym blenderze wymieszać wszystkie składniki na ciasto.
Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Rozdzielić na 2 części (jedną większą) i rozwałkować.
Wyłożyć spód i ścianki tortownicy większym plackiem, tak do wysokości 3,5 cm.
Oprószyć kaszką i wypełnić wystudzonym mięsem.
Przykryć szczelnie drugim plackiem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu i piec przez 40-45 min.
Wystudzić i pozostawić do całkowitego uformowania się (conajmniej przez 4 godz.).
Podawać na ciepło najlepiej następnego dnia, z filiżanką gorącego barszczu lub rosołu.
Smacznego! ❤️