Kochani blogerzy kulinarni, jak Wy to robicie, że macie codziennie czas na wrzucanie postów. Ja ledwo wrzucam jeden w tygodniu, czasem dwa, jak się lepiej ogarnę. Multitaskowość w dzisiejszych czasach mnie przerasta, ehh… Dobra, koniec z narzekaniem! Cudowna wiosenka przyszła, ptaszki śpiewają, słoneczko świeci, zieleń się “wykluwa”… A ja ślęczę przed monitorem ;))).
Dziś gotujemy pysznie, zdrowo i jednogarnkowo! Zupa gulaszowa to jest zawsze kulinarny konkret. U mnie w domu jest 2-óch facetów, więc w kwestii jedzenia konkret musi być.
Jak się do tej zupy zabrać?
Najważniejsze jest mięso (!), trzeba je nabyć wcześniej (2 dni), żeby sobie nieumyte poleżakowało (bez folii, na talerzu) i dojrzało w lodówce. Druga rzecz to sos pomidorowy! Zróbcie go dzień wcześniej, będzie mniej stania przy gotowaniu :).
Lecę Kochani łapać w słoneczku witaminę D3 :).
Zobaczcie także przepis na gulasz wołowy z cieciorką.
Zupa gulaszowa
Składniki
- 70 dag mięsa wołowego (np. pręga)
- 2 duże marchewki (pokrojone w ćwierć talarki)
- 3 średnie ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę)
- 3 łyżki mrożonego groszku
- 2 cebule (pokrojone w ćwierć talarki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego w talarki)
- 1/2 papryczki chili (drobno pokrojonej) lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 większy liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- sól morska
- sos pomidorowy lub 1 puszka dobrych krojonych pomidorów
- 3 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Umyć i osuszyć mięso ręcznikiem papierowym. Pokroić w dużą kostkę, ok. 2 cm.
Przełożyć do szklanej miski, przyprawić odrobiną pieprzu, soli i włożyć do lodówki na 1 godz.
W tym czasie obrać, pokroić warzywa i przygotować sos pomidorowy.
Wyciągnąć mięso z lodówki i pozostawić na jakieś 15 min. przed smażeniem.
Na rozgrzanej patelni z olejem (ok. 2 łyżek) podsmażyć partiami mięso wołowe i przełożyć do rondla 3 litrowego.
Dodać kminek, marchewkę, ziemniaki, groszek, cebulę, seler, chili, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, 1 kopiatą łyżeczkę soli morskiej, natkę i wlać tyle wrzątku, żeby warzywa wystawały z wody.
Nastawić na małym ogniu, wsypać kurkumę, rozmaryn, słodką paprykę i gotować pod przykryciem (z małym uchyłem pokrywki) przez 1 godz.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosolić do smaku i wlać sos pomidorowy (lub pomidory z puszki) i gotować przez następne 30 - 45 min., do miękkości mięsa.
Smacznego! ❤️
Dodatkowe informacje
Zupa gulaszowa smakuje najlepiej na następny dzień :).