Domowy sos pomidorowy to absolutna podstawa w kuchni. Możesz go wykorzystać na wiele sposobów, dodając do zupy, gulaszu, curry, makaronu czy pizzy. Przepis ten jest podstawowy, więc możesz do niego dodać czosnek, ostrą papryczkę chili, oregano, bazylię, tymianek, itd.
Najlepsze do takiego sosu są oczywiście dojrzałe w słońcu pomidory, więc w lecie warto go zrobić więcej na zapas. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam krojone pomidory z puszki. Razem z duszoną cebulą są cudownie słodkie, a z masełkiem aksamitne… Uwielbiam! Wykorzystam je z pewnością do kolejnego przepisu :).
Sos pomidorowy
Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- większa szczypta soli morskiej
Przygotowanie
Rozgrzać masło w niedużym rondlu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.
Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 13 minut.
Dodać pomidory i gotować przez kolejne 10 minut.
Odstawić na 5 minut i zmiksować.
Gotowe! ❤️