Pasta jajeczna, niby nic, a tyle szczęścia daje… przynajmniej mnie :). Wiecie ile smaku i zdrowia jest w misce pełnej takiej pasty? Ogrom! Jaja są wysoko odżywczym i energetycznym pokarmem. Działają jak kapsułki o przedłużonym uwalnianiu, podtrzymują stały poziom cukru we krwi. Jaja zawierają białko, antyoksydanty, dużo witaminy A, D oraz niektóre z grupy B.
Witamina A odpowiada za stan naszej skóry, błon śluzowych i oczu. Potrzebna jest do budowy komórek i do właściwego funkcjonowania narządów płciowych. Niedobór witaminy A sprzyja rozwojowi osteoporozy. Jaja są bogate w cholesterol, a cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zbyt niski jego poziom wywołuje zaburzenia emocjonalne i depresje. Żółtko jaja kurzego zawiera żelazo (przyswajalne w towarzystwie smaku kwaśnego), którego jest niewiele w naszym organizmie. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do anemii. Żółtko zawiera również cholinę (wit. B4), która jest niezbędna do prawidłowej pracy wątroby.
Cebula jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który zabezpiecza przed zaparciami, hemoroidami i wysokim stężeniem cholesterolu. Kwercetyna – przeciwutleniacz zawarty w czerwonej cebuli wykazuje zdolności hamowania nowotworów piersi, krwi i skóry oraz zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej.
Pasta jajeczna
Składniki
- 5 jajek
- 1 średnia czerwona cebula
- szczypiorek
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól morska
- czarny i biały pieprz
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
Ugotować jajka na twardo i drobno pokroić. Przełożyć do miski.
Drobno pokroić czerwoną cebulę, ułożyć na jajkach i posolić. Odstawić na 10 minut.
Dodać chrzan, musztardę i wymieszać.
Dodać kurkumę, majonez, pokrojony szczypiorek i wymieszać.
Dosmakować pieprzem i solą.
Smacznego! ❤️