Sezon na grillowanie uważam za rozpoczęty! A jak grillowanie, to szaszłyki muszą być! W najlepszym wydaniu rzecz jasna: świeże, soczyste, chrupiące i pełne aromatów :).
Dzisiejsze przygotowałam z kurczakiem, ale możecie śmiało użyć pierś z indyka. Będą jeszcze lepsze, tylko przygotujcie mięso dzień wcześniej, niech poleży przyprawione i przykryte w lodówce.
Spróbujcie też sosu czosnkowego domowej roboty, który świetnie pasuje do tych szaszłyków.
Szaszłyki z kurczakiem
Składniki
- 500g mięsa z udek kurzych bez kości i skóry (u mnie z lidla)
- 1 mała cukinia
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku (lub rozmarynu)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta chili
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnej
- olej rzepakowy
- 10 patyczków do szaszłyków
- patelnia grillowa
Przygotowanie
Oczyścić mięso z tłuszczu i pokroić na średnie kawałki (ok. 2-3 cm).
Przełożyć mięso do miski i dodać kurkumę, tymianek (lub rozmaryn), kminek, imbir, chili i sól. Dobrze wymieszać i włożyć mięso do lodówki na 30 minut.
Umyć cukinię i pokroić w półtalarki grubości ok. 2 cm.
Umyć pomidorki, a cebulę rozebrać z warstw i przekroić każdą na pół.
Przygotować patyki, a mięso wyciągnąć z lodówki.
Nadziewać w kolejności dowolnej i układać na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej posmarowanej olejem.
Grillować (na patelni pod przykryciem) przez ok. 10 minut, od czasu do czasu odwracając.
Smacznego! ❤️