Mięso/ Obiady

Gulasz wołowy z cieciorką

Gulasz wołowy z cieciorką przepis | Imbirowy Garnek

Nie da się ukryć, że lato nas opuściło i to tak nagle… ?

Nie ma jednak co ryczeć i użalać się nad sobą, taki klimat Kochani… Zakasujemy rękawy i bierzemy się do roboty, aby się uchronić przed jesienną melancholią i wszelkimi przeziębieniami. Oprócz ciepłych gatków musimy zadbać o ciepłe, rozgrzewające posiłki.

Dzisiaj w Imbirowym Garnku gotujemy gulasz wołowy z cieciorką.

W sam raz na takie chłodne dni, z mnóstwem jarzyn i ciecierzycą, która jest niezwykle wartościowym warzywem strączkowym. Jest ona przede wszystkim źródłem białka i błonnika pokarmowego, zapobiegającego zaparciom. Zawiera wapń, żelazo (bardzo pomocne przy anemii), magnez, potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy A, C i z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym śmiało mogą po nią sięgać cukrzycy.

Ja taki gulasz najchętniej zjadam z niepaloną kaszą gryczaną lub kuskusem.

Gulasz wołowy z cieciorką

Ilość: Obiad dla całej rodziny
Czas przygotowania: 2,5 - 3 godz.

Składniki

  • 1 kg wołowiny bez kości (użyłam ładnej pręgi)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 spore cebule lub 1 duży por (biała część)
  • 1/2 łyżeczki kolendry i mielonego imbiru
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki lub 1 puszka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 dojrzałe pomidory lub 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

1

Mięso pokroić w kostkę, posypać mąką ziemniaczaną, pieprzem (1 łyżeczka), solą morską (1 łyżeczka) i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki.

2

W tym czasie przygotowujemy warzywa i przyprawy.

3

Pokroić w pół talarki marchewkę, cebulę (lub pora).

4

Mięso wyciągamy z lodówki i obsmażamy na 2 łyżkach oleju. Smażymy porcjami i przekładamy do rondla. Wsypujemy kminek.

5

Do mięsa wkładamy kolejno marchewkę, cebulę (lub pora), kolendrę, imbir, sól, cieciorkę, obrane ze skóry i podduszone na 1 łyżeczce masła pomidory (lub wino) i dolewamy wrzątku, aby przykryć całość.

6

Gotujemy na minimalnym gazie.

7

Dodajemy rozmaryn, majeranek, słodką paprykę i zostawiamy pod przykryciem na 2 godzinki.

8

Drobno pokrojoną papryczkę i czosnek dodajemy do całości i dusimy jeszcze przez jakąś chwilę do miękkości mięsa.

9

Smacznego 🙂

Dodatkowe informacje

Ważne: każde mięso czerwone, żeby było kruche, musi trochę poleżeć w lodówce (ok. 2 dni).

SeoHost.pl

You Might Also Like