Wiem, wiem, postanowienia noworoczne (!!!), a tu takie szaleństwo – czekoladki z masłem orzechowym!
Nie jest tak źle Kochani, bo cukru w tych czekoladkach jest naprawdę niewiele, jeśli użyjecie dobrej jakości czekolady z wysoką zawartością kakao. Pierwszy raz kiedy je zobaczyłam na blogu EatLoveEat, po prostu oszalałam! Wszystkie moje zmysły krzyczały: CHCĘ! Tym bardziej, że ja wprost uwielbiam połączenie czekolady z masłem orzechowym.
Są mega proste w przygotowaniu, można je pięknie udekorować solą morską lub różową himalajską, płatkami suszonej chili czy orzechem po prostu. W każdej wersji są niezwykłe ?.
Czekoladki z masłem orzechowym
Składniki
- 300 g czekolady (ja użyłam 2 czekolady z 70% kakao i 1 z 50%)
- 200 g orzechów pekanów (kilka odłóż do dekoracji)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól morska lub himalajska
- płatki suszonej chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zmiksować w blenderze orzechy na płynną masę, dodać miód, imbir oraz 1/4 łyżeczki soli.
Dobrze wymieszać.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Wyłożyć formę na muffiny silikonowymi foremkami i wlać do każdej po 2 łyżeczki płynnej czekolady. Wstawić do lodówki na 5-10 minut.
Wyciągnąć z lodówki, nałożyć do każdej foremki po pełnej łyżeczce masła orzechowego i przykryć płynną czekoladą.
Posypać solą, chili lub przystroić pokrojonym orzechem.
Pozostawić do całkowitego zastygnięcia lub wstawić do lodówki.
Smacznego! ❤️
Dodatkowe informacje
Do zrobienia czekoladek potrzebujesz formy na muffiny i silikonowe lub papierowe foremki.