Desery/ Na śniadanie/ Napoje

Czekolada na gorąco

Czekolada na goraco przepis | Napoje | Imbirowy Garnek

Kochani, czy ktoś z Was nie kocha czekolady? No, ja niestety uwielbiam! Od urodzenia jestem wręcz uzależniona… Pamiętam dobrze jak w dniu Pierwszej Komunii mojej starszej siostry pałaszowałam pod biurkiem jeden z jej prezentów komunijnych – bombonierkę baryłek z alkoholem! To z pewnością przez wzgląd na jej niepełnoletność – ja ją tu chciałam chronić przed chorobą alkoholową, a ona do dziś mi to wypomina… ;)))

Zmądrzałam Kochani 🙂 Świadomie zrezygnowałam z cukru i sklepowych słodyczy. Zresztą napiszę kiedyś więcej o Złym Panie Cukrze. Dzisiaj skupiamy się tylko na przyjemnościach, czyli…

Przepis na gorącą czekoladę…

Pyszna i zdrowa, z mnóstwem przypraw, i jak na Imbirowy Garnek przystało z imbirem – czekolada na gorąco! Nic Wam chyba bardziej nie poprawi nastroju w te jesienno-zimowe dni 🙂

Czekolada na gorąco bez cukru i laktozy

Ilość: 2 kubki
Czas przygotowania: 10-15 min.

Składniki

  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta sproszkowanej chilli
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 kubka mleka kokosowego lub innego ulubionego roślinnego (owsiane, migdałowe, etc.)
  • miód/syrop klonowy (1 łyżeczka na kubek powinna wystarczyć)

Przygotowanie

1

Zagotować mniej niż 0,5 l wody w garnku i zmniejszyć gaz do minimum.

2

Dodać kakao i kurkumę, zamieszać.

3

Dodać cynamon.

4

Dodać imbir, kardamon, chilli i roztrzepać trzepaczką.

5

Dodać sól, gotować jeszcze przez chwilę.

6

Przelać do kubków, posłodzić i wlać ciepłe mleko.

Dodatkowe informacje

Ja lubię takie kakao ze spienionym mlekiem. Polecam owsiane z Rossmann’a.

SeoHost.pl

You Might Also Like